Haku

Puheet 2000

05.12.2001 17:30

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam Turun ilmailutapahtumassa 21.5.2000

Avauspuhe Turun ilmailutapahtumassa 21.5.2000 Puolustusministeri Jan-Erik Enestam Hyvät ilmailun ystävät TIAS 2000 ilmailutapahtuman avaaminen on minulle mieluisa tehtävä.

Suurta mielihyvää tuntien voin todeta, että ilmavoimamme on saatu paremmalle tasolle kuin koskaan sotien jälkeen. Kun 64. eli viimeinen F-18 Hornet luovutetaan ilmavoimille Hallissa ensi elokuussa, päättyy projekti, joka itse asiassa on ollut ilmavoimiemme kaikkien aikojen suurin projekti. Kun ilmavoimiemme kaikki Hornetit saadaan käyttöön, saavutetaan hävittäjätorjunnassa sellainen taso, jolle Suomen oloista voidaan hakea vertaa vain kesästä 1944 ja silloin käytössä olleista Messersmitt 109 -hävittäjistä. Niiden jälkeen ja ennen Horneteja lentäjämme joutuivat toimimaan muihin maihin suhteutettuna huomattavasti vaatimattomammalla kalustolla. Mutta nyt asiat ovat oikealla mallilla. Ilmavoimiemme kalustoa on monipuolisesti nähtävissä tässä ilmailutapahtumassa niin ilmassa kuin maanäyttelyssä.

Ilmailu on mielenkiintoinen elämänalue, sillä siinä toimivat hyvässä yhteistyössä alan innokkaat harrastajat, suurta ja pientä lentobisnestä tekevät yrittäjät sekä valtakunnan koskemattomuudesta vastaavat sotilaat. Esimerkkinä käy hyvin tämän tapahtuman järjestäjä, Turun ilmailukerho. Sen edeltäjänä voidaan pitää 1931 perustettua Varsinais-Suomen Ilmapuolustusyhdistystä. Varsinais-Suomen, kuten muutkin ilmapuolustusyhdistykset, jäivät historian varjoihin toisen maailmansodan loppuselvittelyissä. Mutta ilmapuolustusyhdistysten eräs tarkoitus, ilmailuharrastus, elää ja voi hyvin, kuten tämä mittava ilmailutapahtuma kertoo. Vaikka lentäminen on nykyisin jokapäiväinen matkustus- ja työmuoto, se ei ole menettänyt erityisasemaansa. Lentämisessä on aina oma hohtonsa ja sitä todistaa tänne tänään kokoontunut valtaisa yleisöjoukko.

Sotilasilmailu Suomessa on näinä aikoina saavuttamassa uuden ulottuvuuden. Olemme kehittämässä maavoimille kolmea nykyaikaista valmiusprikaatia, joiden toiminta-ajatukseen kuuluu keskeisenä tekijänä ilmakuljetuskyky kuljetushelikopterein. Sen luominen on tässä yhteydessä haastava tehtävä. Uuden kuljetusmuodon omaksuminen maavoimien käyttöön on haaste sinänsä, mutta erityisen vaativaksi sen tekee helikopteritoiminnan tähänastinen vähäisyys Suomen puolustusvoimissa. Sotaväen helikoptereiden määrä ei ole koskaan ylittänyt kymmentä kappaletta. Siitä huolimatta ei ole mitään syytä epäillä, etteikö hankkeessa onnistuttaisi.

Helikopteri on kallis kuljetusväline. Siksi ei ole mahdollista hankkia niitä sellaisia määriä, että voisimme perustaa suuria ilmakuljetteisia maavoimien yksiköitä. Mutta siinä kuin valmiusprikaatit edustavat puolustuksemme keihäänkärkeä, edustaa 15 -25 helikopterilla siirtyvä joukko keihäänkärjen kärkeä.

Helikopterprojektet innefattar också ett annat betydande utspel: det är ett samnordiskt projekt. Det har beretts i samarbete med Sverige, Danmark och Norge och alla fyra länderna är alltjämt med. Efter att anbuden inbegärts har antalet helikoptertyper som är aktuella begränsats till fyra. Projektet skall enligt planerna avancera så att besluten om den helikoptertyp som väljs kan fattas redan i slutet av detta år.

Det är inte bara upphandlingen av helikoptrar som skall ske på samnordisk basis, utan avsikten är att de gemensamma aktiviteterna skall gälla också hopmonteringen av helikoptrarna samt i ett senare skede dessutom underhåll och utbildning. Den finländska helikopterindustrin har tagit nya och modiga steg på detta område.

Helikopterihankintaan sisältyy toinenkin merkittävä uusi avaus: yhteispohjoismaisuus. Hankintaa on valmisteltu yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa ja kaikki neljä maata ovat edelleen hankkeessa mukana. Tarjouskierroksen jälkeen ehdolla olevien helikopterityyppien määrä on rajautunut neljään. Hankkeessa on tarkoitus edetä niin, että päätökset valittavasta helikopterityypistä voitaisiin tehdä vielä tämän vuoden lopulla

Yhteispohjoismaisuuden ei ole tarkoitus päättyä vain koneiden ostamiseen vaan pyrkimyksenä on yhteisen toiminnan ulottaminen myös koptereiden kokoonpanoon sekä myöhemmin huoltoon ja koulutukseen. Suomalainen lentokoneteollisuus on ottanut tällä alueella rohkeita uusia askeleita.

One special feature with this Air Show is its essential role of helicopters. The main reason for that feature is, of course, the topical joint Nordic Helicopter procurement project. One could easily claim, that this project, with its Nordic co-operation, is quite unique. Four countries, two of them members of an alliance and the other two military non-allied countries, are engaged in a quite remarkable procurement project. This is also an indication that the Nordic cooperation feels well and will further deepen. We are ready to select the type of our transport helicopter before the end of this year.

Hyvät kuulijat

Kuten kunnon ilmailutapahtuma pitääkin, tarjoaa tämänkertainenkin tapahtuma jokaiselle ilmailuharrastajalle jotain. Jos ei tunne kiinnostusta kovan sarjan hävittäjiin voi toki katsella helikoptereita, rauhallisen menon yleisilmailukoneita tai hoikkasiipisiä purjekoneita. Ilmailun kaikki alat ovat täällä edustettuina.

Erityisen arvokasta tässä ilmailutapahtumassa on vapaaehtoisvoimin toteutetut järjestelyt. Tapahtuman järjestäjällä, Turun ilmailukerholla, on maineikas historia takanaan. Sieltä löytyy niin sairaankuljetusta kuin edelleenkin jatkuvia metsäpalojen valvontalentoja. Lähes kahdenkymmenen erilaisen lento- ja purjekoneen ylläpitäminen edellyttää vapaaehtoisjärjestöltä paitsi paljon työtä myös tahtoa ja kykyä kantaa vastuuta.

Det är värdefullt ur samhällets synpunkt att det finns medborgarorganisationer som inte tvekar ens inför stora utmaningar, vilket det onekligen är fråga om när det gäller att arrangera ett luftfartsevenemang. Därför önskar jag också evenemanget framgång både på statsrådets och på mina egna vägnar.

Yhteiskunnan kannalta on arvokasta, että edelleen löytyy kansalaisjärjestöjä, jotka eivät kaihda suurtenkaan haasteiden ottamista. Tästä on hyvänä esimerkkinä tämän ilmailutapahtuman järjestäminen. Toivotankin niin valtioneuvoston kuin omasta puolestani mitä parasta onnea ja menestystä tälle tapahtumalle.

Palaa otsikoihin