Haku

Kirjalliset kysymykset

19.10.2015

Puolustusministerin vastaus Ville Vähämäen/ps kirjalliseen kysymykseen KK 204/2015 vp

Eduskunnan puhemiehelle


Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Rouva puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Ville Vähämäen /ps näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 204/2015 vp:


Aikooko hallitus käyttää turvapaikanhakijoiden vastaanotossa maakuntajoukkoja virka-apuna, mikäli lisäresursseja pyydetään,
aikooko hallitus selkeyttää tai purkaa lakeja ja asetuksia niin, että maakuntajoukko pys-tyy toimimaan ilman juridisia esteitä laajemmin virka-aputehtävissä,


onko olemassa valmista suunnitelmaa maakuntajoukkojen käytöstä ja tehtävistä,
ja jos on, minkälaisia ne ovat ja


miten hallitus turvaa, ettei virka-apuna olo häiritse varusmiesten varsinaista koulutusta?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:


Puolustusvoimista annetun lain 28.3 §:n (509/2013) mukaan maakuntajoukot ovat puolustus-voimiin kuuluvia alueellisesti tai paikallisesti käytettäviä joukkoja. Maakuntajoukot muodostetaan reserviin kuuluvista vapaaehtoisista asevelvollisista sekä muista vapaaehtoisista, jotka ovat antaneet vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetussa laissa (556/2007) tarkoitetun sitoumuksen puolustusvoimille.
Saman lain 28.4 §:n mukaan maakuntajoukkoja voidaan käyttää puolustusvoimien virka-aputehtävissä. Lain perusteluissa mainitaan, että maakuntajoukot on tarkoitettu kuuluviksi puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin. Niiden tehtävät kytkeytyvät ensisijaisesti puolustusvoimien sodan ajan tehtäviin.


Maakuntajoukkoja voidaan kuitenkin käyttää puolustusvoimien virka-aputehtävissä siten kuin siitä vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetussa laissa säädetään. Mitään erityisiä toimivaltuuksia maakuntajoukoilla ei ole. Kunkin virka-aputehtävän vaativuudesta riippuu, voidaanko virka-avun antamiseen käyttää varusmiehiä tai vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvia henkilöitä, vai onko siihen käytettävä puolustusvoimien henkilökuntaa.


Puolustusvoimien virka-avusta poliisille annetun lain 1 §:n mukaan puolustusvoimien on annettava virka-apua muun muassa henkilön etsimiseksi, paikan tai alueen eristämiseksi, liikenteen ohjaamiseksi sekä henkilöiden ja omaisuuden tilapäiseksi suojaamiseksi. Virka-apua annetaan lain 2 §:n mukaan vain, milloin poliisin voimavarat ovat riittämättömät tehtävän suorittamiseen tai milloin siihen tarvitaan poliisilta puuttuvaa erityishenkilöstöä tai -välineistöä.


Vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 23 §:ssä säädetään osallistumisesta puolustusvoimien virka-aputehtäviin. Kyseisen pykälän mukaan puolustusvoimat voi käyttää sitoumuksen antaneita henkilöitä puolustusvoimista annetussa laissa tarkoitettuihin pelastustehtä-viin sekä annettaessa virka-apua poliisille puolustusvoimien virka-avusta poliisille annetun lain (781/1980) mukaan. Lain perusteluissa on todettu, että käytännössä voi esiintyä ongelmia siinä, miten muilla hallinnonaloilla suhtaudutaan tällaisen henkilöstön käyttökelpoisuuteen. Näin voitaisiin kuitenkin varusmiesten käyttöä vastaavasti vähentää ja keskittyä heidän osaltaan varsinaisen koulutuksen antamiseen.


Puolustusvoimat on arvioinut maakuntajoukkojen käyttöä Torniossa toteutettavassa virka-avussa ja laatinut yleiset suunnitelmaluonnokset maakuntajoukkojen käytöstä pakolaistilanteeseen liittyvissä virka-aputilanteissa.


Tornion virka-aputehtävä ei ole toistaiseksi aiheuttanut merkittävää haittaa varusmieskoulutukselle. Virka-apuun osallistuneet joukko-osastot ovat käskeneet virka-avun toimeenpano omille yksiköilleen siten, että mikään tärkeä koulutustapahtuma tai harjoituksen toteutus ei vaarannu. Virka-aputehtävän kesto on kerrallaan seitsemän vuorokautta ja virka-apuosastoon kuuluvat varusmiehet vaihdetaan kolmen - neljän vuorokauden välein. Muodostuva pieni koulutusvaje kyetään täydentämään vaadittavalle tasolle.


Puolustusministeriö pitää tärkeänä viranomaisyhteistyön kehittämistä. Tällä hetkellä ei ole käynnissä konkreettisia säädöshankkeita, joiden tarkoituksena olisi tarkastella ja arvioida maa-kuntajoukkojen toimimista laajemmin virka-aputehtävissä. Puolustushallinnossa kuitenkin selvitetään parhaillaan mahdollisuuksia ja tarpeita kehittää varusmiesten ja reserviläisten käyttöä virka-aputilanteissa nykyistä tehokkaammin.


Helsingissä 19.10.2015
Puolustusministeri Jussi Niinistö


Palaa otsikoihin