Haku

Kirjalliset kysymykset

01.07.2015

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Ville Vähämäen/ps kirjalliseen kysymykseen KK 34/2015 vp

Eduskunnan  puhemiehelle

 

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Ville Vähämäen/ps näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 34/2015 vp:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, että varusmiespalveluksen aloittavat olisivat parem-massa fyysisessä kunnossa,

voiko hallitus ottaa käyttöön palvelukseen astuville velvoittavia toimia kunnon kohottamiseksi ennen varusmiespalveluksen alkua,

aikooko hallitus jatkossa suorituttaa velvoittavan kuntotestin jo kutsuntavaiheessa ja

voidaanko huonoimmin kuntotestissä pärjännyt viidennes velvoittaa Puolustusvoimien kuntokoulutukseen ennen muiden varusmiesten palvelusajan alkamista?

 

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

 

Puolustusvoimat on uudistanut viimeisten vuosikymmenien ajan etenkin peruskoulutuskauden koulutusohjelmia vastaamaan aiempaa paremmin palvelukseen astuvien fyysisen suorituskyvyn lähtötasossa tapahtuneita muutoksia. Peruskoulutuskauden koulutusta on kehitetty ja sopeutettu siten, että sen fyysinen ja henkinen kuormitus sekä sisältö eivät olisi liian vaativia palvelustaan aloittaville nuorille. Koulutuksen fyysistä kuormitusta on kevennetty ja kuormituksen lisäys on aiempaa nousujohteisempaa. Lihaskunnon parantamiseksi sekä elimistön palautumisen edistämiseksi on lihaskunto- ja lihashuoltoharjoituksien määrää lisätty.

Kehittämistoimenpiteistä huolimatta palveluksen keskeytykset eivät ole merkittävästi vähentyneet, mutta eivät myöskään lisääntyneet. Huolestuttavaa kuitenkin on, että yhä useammin palveluksen keskeytyksen syynä ovat tuki- ja liikuntaelinsairaus tai ylipaino yhdistettynä heikkoon fyysiseen kuntoon.

Haasteista huolimatta palvelukseen astuvien nuorten fyysinen kunto kehittyy hyvin varusmiespalveluksen aikana. Kehittyminen on voimakkainta kahdeksan ensimmäisen koulutusviikon eli peruskoulutuskauden aikana. Toimeenpantujen tutkimusten perusteella niin kestävyyskunto kuin lihaskunto nousevat merkittävästi palveluksen aikana. 12 minuutin juoksutestin keskiarvo paranee keskimäärin 200 metriä ja lihaskunto nousee yhden kuntoluokan verran tyydyttävästä hyvään.

 

Vastaus kirjalliseen kysymykseen KKV 34/2015 vp

Puolustusministeriön vuonna 2009 asettama asevelvollisuuden yhteiskunnallisia vaikutuksia selvittänyt työryhmäryhmä suositti loppuraportissaan puolustusvoimia tarjoamaan palvelukseen astuville nuorille nykyaikaisia liikuntapalveluita, joiden käyttöön ottaminen olisi mahdollista jo kutsuntojen yhteydessä. Puolustusvoimat toteutti yhdessä eri toimijoiden kanssa useita liikuntapalveluprojekteja, joiden keskeinen johtopäätös oli se, että liikunnallisesti passiivisia nuoria on hyvin vaikea saada vapaaehtoisesti sitoutumaan fyysisen kunnon arviointiin ja säännölliseen harjoitteluun ennen varusmiespalvelusta.

Puolustusministeriön asevelvollisuustyöryhmän toimenpidesuosituksissa todettiin lisäksi, että liikuntapalveluita tulisi olla saatavilla myös internetissä tai mobiilipalveluina. Tätä tarkoitusta varten puolustusvoimat kehitti liikuntapalvelun MarsMars. MarsMars on internetissä sosiaalista mediaa hyödyntävä maksuton liikuntapalvelu, jossa käyttäjä saa kyselyn perusteella arvion kunnostaan sekä kuntotasolleen sopivan harjoitusohjelman. Palvelussa voi myös jakaa omia liikuntasuorituksiaan sekä virtuaalisia kannusteita kavereiden kesken. Palvelu on suunnattu ensisijaisesti varusmiespalvelukseen astuville nuorille miehille ja naisille.

Esitetty ratkaisumalli suppeasta palveluskykytestistä sekä asevelvollisuuteen valmistavasta kuntokoulutusjaksosta huonokuntoisille ennen varsinaista varusmiespalvelusta edellyttäisi asevelvollisuuslain muutoksia sekä henkilöstö- että määräraharesurssien lisäämistä. Esitetty ratkaisumalli sinällään saattaisi tuottaa myönteisiä vaikutuksia heikkokuntoisten varusmiesten fyysiseen kuntoon sekä toisaalta vähentää tuki- ja liikuntaelinvammojen riskiä varsinaisen varusmiespalveluksen alussa.

Asevelvollisuuslaki määrittelee varusmiespalveluksen keston ja puolustusvoimien normit sen sisällön. Niin sanottua valmistavaa jaksoa ennen varsinaisen varusmiespalveluksen alkua on kehittämistyöryhmissä mietitty, mutta käytännön järjestelyt sekä juridiset ongelmat on todettu haasteellisiksi. Liikunta-aktiivisuuden nostaminen ja nuorten miesten kuntopohjan parantaminen tulisi lähteä jatkumona koululiikunnasta kuntien ja urheiluseurojen tarjoamiin mielekkäisiin liikuntapalveluihin, joissa myös muu kuin kilpailutoimintaan tähtäävä liikuntaharrastus olisi mahdollista. Pakottamisen voidaan todeta olevan huono motivaattori elinikäisen liikunta-aktiivisuuden aikaansaamiseksi.

Kutsunnoissa kohtuullisen fyysisen kunnon merkitystä sotilaskoulutuksessa tuodaan aktiivisesti esille. Kutsunnoissa myös kannustetaan edellä mainitun MarsMars -liikuntapalvelun käyttöönottoon. Kutsunnoissa on tarjottu kunnille mahdollisuutta tuoda esille liikuntapalveluitaan nuorten miesten liikunta-aktiivisuuden lisäämiseksi ja jotkut kunnat ovatkin tarttuneet tilaisuuteen. Varsinaisia kuntotestejä ei kutsunnoissa ole järjestetty, eikä niiden toteuttaminen kuntien nykyisin tarjoamissa kutsuntatiloissa harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta olisi edes mahdollista.

Helsingissä .6.2015 Puolustusministeri Jussi Niinistö


Palaa otsikoihin