Haku

Kirjalliset kysymykset

13.11.2019 09:26

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Sari Essayahin/kd kirjalliseen kysymykseen KK 259/2019 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen KK 259/2019 vp
Vastaus kirjalliseen kysymykseen reserviläisjärjestöjen resurssien ja
ampumaharjoittelun edellytysten turvaamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Sari Essayahin (kd) ym. näin
kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 259/2019 vp:

Aikooko hallitus turvata reserviläisjärjestöjen riittävät resurssit tulevassa puolustuspoliittisessa selonteossa hallitusohjelman mukaisesti, aikooko se myös varmistaa, että ampumaharjoittelun edellytykset turvataan kaikkialla Suomessa ja keventääkö hallitus ampumaharrastukseen liittyvää byrokratiaa ja maksurasitusta?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Puolustushallinto toimii kokonaisturvallisuuden toimintamallin mukaisesti vastaamalla lakisääteisten tehtävien toteuttamisesta. Maanpuolustusjärjestöjen rooli osana tätä kokonaisuutta on tärkeä. Järjestöt osaltaan ylläpitävät ja kehittävät suorituskykyistä reserviä sekä maanpuolustustahtoa.

Puolustushallinto on tekemässä merkittäviä uudistuksia, joilla on taloudellisia ja toiminnallisia heijastevaikutuksia maanpuolustusjärjestöjen toimintaan. Asevelvollisuutta uudistava ”koulutus 2020” –ohjelma, vapaaehtoisen maanpuolustuksen uudelleenjärjestely ja kertausharjoitusten
määrän lisääminen tuovat osaltaan nostetta koko reservin kentän toimintaan. Uudistusten kautta maanpuolustusjärjestöihin kuuluvat saavat lisää mahdollisuuksia osallistua maanpuolustukseen. Tällä on positiivinen vaikutus koko yhteiskuntaan ja edelleen maanpuolustustahtoon.

Maanpuolustuksen kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Tämä edellyttää selkeää suunnannäyttöä ja ennakoitavan resurssitason ylläpitoa, joilla mahdollistetaan toiminnan kehittäminen. Puolustushallinnon kannalta maanpuolustusjärjestöjen toimintaedellytykset turvataan parhaiten uudistusten ja puolustusvoimien välillisen tuen kautta. Tähän puolustusselonteko on
hyvä työkalu. Tuleva kehitys korostaa jatkossakin maanpuolustusjärjestöjen merkitystä ja on selvää, että järjestöjen työ huomioidaan tulevassakin puolustusselonteossa.

Reserviläisten ampumaharjoittelu ja siihen liittyvien edellytysten turvaaminen ovat tärkeä osa reservin suorituskykyä. Uuden lain vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta myötä puolustusvoimia palvelevan reserviläisten ampumatoiminnan toteuttaminen helpottuu. Puolustushallinnon toimet aselupa-anomusten käsittelyssä eivät aiheuta kustannuksia luvan anojalle. 



Puolustushallinto kehittää koulutusympäristöjä pitkäjänteisesti. Kehittämisen tavoitteena on puolustusvoimien toimintaedellytysten turvaaminen nyt ja tulevaisuudessa. Ampumaratatoimintaa on keskitetty alueille, joissa toimintaedellytykset voidaan parhaiten turvata. Tämän myötä puolustusvoimat on myös luopunut joidenkin ampumaratojen käytöstä. Puolustusvoimat on mahdollistanut muiden viranomaisten käyttää ampumaratoja toimintansa sallimissa rajoissa. Muiden toimijoiden kuten ampumaseurojen ja maanpuolustusjärjestöjen on myös mahdollista käyttää puolustusvoimien ampumaratoja, jos puolustusvoimien oma käyttötarve sen mahdollistaa ja viranomaisluvat sen sallivat. Muiden toimijoiden kanssa puolustusvoimat sopii ampumaratojen käytöstä erikseen.

Puolustusministeriö pyrkii omalla keinovalikoimallaan turvaamaan ampumaharjoittelun koko maan alueella.


Helsingissä 13.11.2019
Puolustusministeri Antti Kaikkonen

Palaa otsikoihin