Haku

Kirjalliset kysymykset

11.03.2021

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Markus Mustajärven/vas kirjalliseen kysymykseen KK50/2021

Vastaus kirjalliseen kysymykseen Ruotsin puolustusministerin sotaisista puheista 

Eduskunnan puhemiehelle 

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Markus Mustajärven /vas näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 50/2021 vp: 

Oliko Suomen hallitus etukäteen tietoinen Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin ulostulosta, 

aikovatko hallituksen vastuuministerit keskustella Hultqvistin kanssa tällaisista provokatiivisista sotapuheista ja niiden aiheuttamista seuraamuksista ja 

pyrkiikö Suomen hallitus lieventämään sotilaallisia jännitteitä Pohjois-Euroopassa sen sijaan, että seuraa vierestä, kun jännitteitä halutaan tarkoituksella lisätä? 

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa: 

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon (VNS 4/2020 vp) mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeä tavoite on, että kansallisin toimin ja kansainvälisellä yhteistyöllä estetään aseellisten konfliktien ja Suomen turvallisuutta ja yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavien tilanteiden syntyminen sekä Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin. Jos turvallisuus lähialueillamme tai muualla Euroopassa olisi uhattuna, ei Suomi EU:n jäsenenä voisi olla ulkopuolinen. 

Suomi harjoittaa aktiivista vakauspolitiikkaa sotilaallisten uhkien ehkäisemiseksi ja jännitteiden vähentämiseksi. 

Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka ylläpitää vahvaa ja uskottavaa kansallista puolustuskykyä. Puolustuskyvyn ylläpidolla ennaltaehkäistään sotilaallisen voiman käyttöä Suomea vastaan, osoitetaan valmiutta vastata sotilaallisen voiman käyttöön tai sillä uhkaamiseen, sekä kykyä torjua maahamme kohdistuvat hyökkäykset. Suomi osallistuu omaa puolustuskykyään vahvistavaan kansainväliseen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen yhteistyöhön, joka on viime vuosina lisääntynyt ja syventynyt.

Ruotsi on Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani. Sotilasliittoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi jakavat yhteisen arvion turvallisuusympäristön kehityksestä, mikä luo vahvan pohjan yhteistyölle. Suomi jatkaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustusyhteistyön syventämistä Ruotsin kanssa ilman ennalta määritettyjä rajoitteita. Yhteistyö Ruotsin kanssa tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen. Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä luodaan edellytykset toimia yhdessä kaikissa tilanteissa tapauskohtaisesti tehtävien päätösten mukaisesti. Yhteisellä toiminnalla korotetaan välikohtausten ja hyökkäysten kynnystä. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö kattaa rauhanajan, kriisiajan ja sodan ajan.

Suomen ja Ruotsin puolustushallinnot tekevät tiivistä yhteistyötä kaikilla tasoilla. Puolustusministerit tapaavat säännöllisesti. Tapaamisissa käsitellään muun muassa ajankohtaiset puolustuspoliittiset kysymykset sekä maiden rauhanajan, kriisiajan ja sodan ajan kattavaan puolustusyhteistyöhön liittyvät kysymykset. Suomen ja Ruotsin puolustushallintojen syvään yhteistyöhön kuuluu, että julkisuudessa olleet kahdenväliseen yhteistyöhän liittyvät asiat käydään läpi myös tarvittaessa jälkikäteen. 

Suomella ei ollut ennakkotietoa Ruotsin puolustushallinnon edustajien ruotsalaisen yrityksen mediatilaisuudessa 16.2.2021 esittämistä näkemyksistä. 

Helsingissä 11.3.2021 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen

Palaa otsikoihin