Haku

Kirjalliset kysymykset

11.11.2016

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Kari Kulmalan/ps kirjalliseen kysymykseen KK 542/2016 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen sotahistoriallisesti arvokkaan lentokaluston säilyttämisestä

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Rouva puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Kari Kulmalan/ps  näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 542/2016 vp:

Millä tavoin hallitus arvostaa sotahistoriallista lentokalustoa ja mihin toimiin se aikoo ryhtyä, että kalusto saadaan asianmukaisiin esittelytiloihin??

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Pääesikunta on puolustusministeriön toimeksiannosta laatinut koko Puolustusvoimien sotilasmuseotoimintaa koskevan kehittämisohjelman, jonka puolustusministeriö on hyväksynyt vuonna 2012. Sen tarkoituksena on sotilasmuseokentän tiivistäminen ja kustannusten keventäminen. Puolustusvoimien sotilasmuseotoiminnan tavoitetila on määritelty seuraavasti:

”Puolustusvoimat tarvitsee Sotamuseon ohella vain puolustushaarat ja keskeisimmät aselajit kattavan museoverkoston, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Sotamuseon kanssa.”

Kehittämisohjelmassa Keski-Suomen Ilmailumuseo (nyk. Suomen Ilmavoimamuseo) on määritelty Puolustusvoimien (Sotamuseon) yhteistyömuseoksi, jonka kanssa on tehty yhteistyösopimus. Nykyisellä yhteistyösopimuksella Puolustusvoimat on sitoutunut huolehtimaan museoesineistön säilytyksen ja museotoiminnan kannalta tärkeän museorakennuksen vuokrakustannuksista vuoden 2018 loppuun. Uusi sopimus valmistellaan ensi vuoden aikana.

Lentokoneet ovat museoesineinä suurikokoisia ja vaativat paljon säilytystilaa, jota museotoiminnassa on aina rajallisesti. Kaikkea ei voida millään museoida. Ilmavoimien kalustoa on museonäyttelyissä kansanedustaja Kulmalan esittämien paikkojen lisäksi myös Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla, jossa on säilytyksessä noin 20 Sotamuseon kokoelmiin kuuluvaa entistä Ilmavoimien konetta. Lisäksi koneita on erilaisissa varastoissa, joista osa on kylmiä. Tikkakoskella jouduttiin Ilmavoimien nykykaluston säilytystarpeiden vuoksi siirtämään joitakin koneita hieman vaatimattomampiin varastoihin, mutta minkään museokoneen ei kuitenkaan ole ilmoitettu olevan tuhoutumisvaarassa. Osa niistä sijoitettiin uusiin näyttelytiloihin Kauhavalle. Samoin löydettiin yhteistyössä Kauppakeskus Tuulosen, Hämeenlinnan kaupungin, Keski-Suomen Ilmailumuseon ja Sotamuseon kesken erittäin onnistunut ratkaisu DC-2 Hanssin-Jukalle, jolle rakennettiin näyttelyvitriini yksityisin varoin kauppakeskus Tuuloseen.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa Puolustusvoimilla ei ole resursseja hankkia sen yhteistyömuseoille uusia säilytys- tai näyttelytiloja. Sen sijaan Puolustusvoimat voi erikseen sovittavalla tavalla tukea museaalisen lentokaluston kierrättämistä nykyisten näyttely- ja varastotilojen lisäksi eri museoiden välillä.

Mitään suunnitelmia historiallisesti arvokkaan lentokaluston hävittämiseksi ei ole, mutta uudemman kaluston osalta päällekkäisyyksien karsiminen saattaa olla tarkoituksenmukaista, jotta nimenomaan historiallisesti arvokkain kalusto saadaan säilytettyä tuleville polville.

Helsingissä 11.11.2016

Puolustusministeri Jussi Niinistö


Palaa otsikoihin