Sök

Karriärberättelser

02.12.21 13:37

Kosti Honkanen, äldre regeringssekreterare

1. Vem är du?

Jag är Kosti Honkanen och arbetar som äldre regeringssekreterare i lagberednings- och rättsenheten vid försvarsministeriets förvaltningspolitiska avdelning. Jag har examen i juridik från Helsingfors universitet. Jag bor i Berghäll i Helsingfors och är en infödd helsingforsare. Jag skulle beskriva mig själv som en person som gillar intressanta saker.

2. Vad hör till din arbetsbeskrivning?

I min arbetsbeskrivning ingår lagberedning, stiftande av lagar och förordningar samt juridisk rådgivning. I mitt arbete ingår mycket inhämtande av information och bearbetning av information. I mitt arbete får jag sätta mig in i omfattande ärendehelheter, som jag måste förstå för att kunna analysera innehållet i dem.

Vad gäller lagberedningsuppgifter har jag bland annat fått vara huvudberedare vid beredningen av lagen om militär underrättelseverksamhet som trädde i kraft 2019. Efter lagens ikraftträdande har jag genomfört laglighetsövervakning och -kontroll av den militära underrättelseinhämtningen, vilket omfattar beslut, motiveringar och lagtolkningar. Laglighetsövervakningen och -kontrollen av den militära underrättelseinhämtningen är kontinuerlig verksamhet och en gång om året publiceras en laglighetsövervakningsberättelse om arbetet.

Det som gör försvarsförvaltningen intressant är dess omfattande nätverk och gränssnittsytor till resten av samhället. Till exempel gäller lagarna om kemikalier, sprängämnen och avfall aktörer inom olika sektorer. Även den internationella aspekten är närvarande, och på mitt arbetsbord har jag internationella avtalsarrangemang som gäller samarbetet mellan Finland och Sverige.

3. Hur kommer det sig att du började arbeta vid försvarsministeriet?

Efter min magisterexamen funderade på åt vilket håll jag skulle försöka gå. Den privata sektorn kändes lite konservativ i min smak, så jag beslöt mig för att söka jobb hos staten och blev anställd i ett tidsbegränsat anställningsförhållande vid försvarsministeriet.

Ministeriet var överraskande avslappnat, och jag behövde som tur inte till exempel klippa mitt hår. Jag är vetgirig och satte mig därför djupt in i intressanta ämnen. Jag fick fortsätta tjänsteförhållanden på viss tid och efter det fick jag en möjlighet att bli tillsatt i en ny tjänst vid ministeriet. På denna väg har jag fortsatt under de senaste elva åren.

Jag tänkte inte ännu på statsförvaltningen som arbetsplats under min studietid. Jag fick studierna i offentlig förvaltning rätt så snabbt undanstökade och studerade mycket på det civilrättsliga området, där man bland annat behandlar förmögenhetsrätt och värdepappersmarknaden. I min pro gradu-avhandling behandlade jag finansieringsarrangemang, och inte heller den tangerade statsförvaltningen. Jag blev befriad från beväringstjänst, så också teman kring landsförsvar var något jag fick sätta mig in i ordentligt först under min praktik vid ministeriet.

Jag tycker att jag har haft nytta av mina utgångspunkter, jag kan se på försvarsförvaltningen med nya ögon och ifrågasätta saker som människor som länge arbetat inom försvarsförvaltningen inte nödvändigtvis lägger märke till.

4. Vilka frågor är aktuella i ditt jobb för närvarande?

Den största potten just nu är att få sätta mig in i ett påbörjat projekt som gäller det cyberförsvar som kommer att inledas i Finland. I mitt arbete har jag hela tiden fingret på pulsen och det är spännande att jag får vara liksom ett steg före i frågor som gäller politiska nyheter.

I lagberedningen deltar jag i att utarbeta lagen om Försvarsmaktens fordon. Lagen är nödvändig, eftersom riksdagens nya fordonslag i stor utsträckning gäller bilar på den vanliga marknaden. Försvarsmakten har många specialfordon, så det är vår uppgift att stifta en lag som beaktar även dessa. Beredningen av denna fordonslag inleddes våren 2021 och målet är att slutföra arbetet före årets slut.

Lagen om militär underrättelseverksamhet är fortfarande aktuell och har ofta satts under luppen i medierna. Lagen väckte omfattande diskussioner och krävde ändringar också i grundlagen. Finlands lag om militär underrättelseverksamhet är på europeisk nivå ett aktuellt fall och speciell, eftersom Finland noggrant beaktar integritetsskyddet och lagstiftningen är exakt. Jag har blivit kontaktad av intresserade internationella kolleger på grund av lagen.

5. Hur har arbetskulturen inom försvarsministeriet förändrats under din karriär?

Under min karriär har lagberednings- och rättsenheten vuxit. Vad gäller arbetskulturen skulle jag säga att sättet att arbeta vid försvarsministeriet har blivit ledigare. Coronapandemin gjorde att vi var tvungna att arbeta på distans, vilket har gett de anställda utrymme att röra sig. Före pandemin förhöll man sig lite avvaktande till distansarbete, men nu ser man det som en form av arbete på samma sätt som arbete på arbetsplatsen. Distansarbete har gett de anställda frihet att dela sin arbetstid och ingjutit ett större förtroende mellan chefer och underordnade. Nuförtiden kan man arbeta oberoende av tid och plats, så länge det önskade slutresultatet nås.

Den ledigare arbetskulturen syns också i utseendet, förr i tiden hörde till exempel jeans inte till en ämbetsmans klädkod och en korrekt klädstil ansågs som ett tecken på respekt för ministeriet. Nuförtiden är det tillåtet med en mer avslappnad klädstil, och man behöver inte ha på sig en kostym för att bevisa sin sakkunskap.

6. Vad är det bästa med ditt jobb?

Lagberedningsuppgifter är otroligt intressanta! Det finns en enorm mängd av saker i mitt arbete som är jag tycker är fantastiska, av dem kan jag nämna att arbetet är självständigt, man får utveckla sin egen expertis, följa olika teman på ett övergripande sätt och de mångsidiga och varierande uppgifterna. Jag tycker det är fint att arbetet är ett fortgående spel: ingenting blir helt klart, utan man måste kunna hålla jämna steg med förändringen. Det hör till arbetets natur att man aldrig når ett perfekt eller fullständigt resultat, utan måste nöja sig med något som är tillräckligt bra. Det är mycket fint att få använda sin egen expertis i uppgifter som dessa.

7. Beskriv din arbetsgemenskap med några ord.

Lagberednings- och rättsenheten är en vidsynt och mångskiftande arbetsgemenskap. För att vara ett ministerium är det lilla försvarsministeriet som en stor familj med nära samarbete, låga skiljemurar och man kan alltid knacka på någon annans dörr.


Tillbaka till rubrikerna | 0 Kommenttia | Kommentoi