Karriärberättelser
Julia Mikkola, specialsakkunnig
1. Vem är du?
Jag heter Julia Mikkola och arbetar som specialsakkunnig på ekonomienheten vid försvarsministeriets förvaltningspolitiska avdelning. Jag började jobba här i höstas. Jag har avlagt en politices magisterexamen vid Uppsala universitet och är hemma från Helsingfors. Före mitt nuvarande arbete har jag under de senaste sju åren studerat och arbetat i Sverige, Tyskland, Danmark och Belgien. Min fritid ägnar jag helst åt vinterbad, skidåkning, vandring och slalomåkning. Jag läser också mycket, under den senaste tiden särskilt om Rysslands och Sovjetunionens historia.
2. Vilka är dina arbetsuppgifter?
Vid ekonomienheten ansvarar jag för internationella frågor och frågor som gäller Europeiska unionen. Hit hör bland annat uppföljning, rapportering och nationellt genomförande av olika initiativ, finansieringsmekanismer och program som finansieras ur EU:s budget. Som företrädare för ekonomienheten svarar jag för samarbetet med Europeiska försvarsfonden, europeiska fredsfaciliteten, Europeiska unionens satellitcentrum och samarbetet med Europeiska försvarsbyrån. Jag behandlar också EU-ärenden på statsrådsnivå och hör till EU-sektionen, där man bland annat behandlar beredningen av EU:s fleråriga budgetram. På enheten sköter jag dessutom militär krishantering och budgetering i anknytning till den.
3. Hur kommer det sig att du började arbeta vid försvarsministeriet?
Försvars- och säkerhetsfrågor som rör utrikespolitik har alltid intresserat mig. Jag har studerat de här ämnena vid universitetet och arbetat med dem bland annat vid utrikesministeriet, vid Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland och vid Europeiska kommissionen, där jag gjorde en praktik vid generaldirektoratet för försvarsindustri och rymdfrågor.
Även om jag har arbetat vid internationella institutioner, såsom EU och FN, är det just att få representera Finland i en internationell kontext som intresserar mig. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta för staten och särskilt inom försvarsförvaltningen, eftersom jag vill känna att jag gör ett arbete som gör skillnad.
4. Vilka frågor är aktuella i ditt jobb för närvarande?
Just nu är den nya Europeiska försvarsfonden aktuell. Fonden möjliggör finansiering till medlemsländernas statsförvaltning och till industrianläggningar och forskningsinstitut, och jag är med och stöder denna process i synnerhet när det gäller finansieringen och budgeten. Jag arbetar också med den rapportering om medlemsländernas försvarsförvaltning som ska skickas till Europeiska försvarsbyrån, och så deltar jag i möten som gäller de här ämnena.
Min arbetsbeskrivning är relativt ny, så en viktig del av mitt arbete är att skapa nya mekanismer och metoder för att följa upp, påverka och dra nytta av sådana initiativ från EU som kan påverka statsförvaltningen i Finland. Ekonomienhetens arbete följer statsfinansernas ”årsklocka”, och för närvarande håller jag på med ramberedningen för 2023–2026 när det gäller militär krishantering.
5. Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt arbete är att jag får arbeta med många olika teman. Jag har mina egna uppgifter i anslutning till ministeriets ekonomiplanering, men största delen av min tid lägger jag på omfattande arbete med olika EU-initiativ ur ekonomiskt perspektiv. Temana kan variera från satelliter till industriellt samarbete och från krishanteringsinsatser till mervärdesskattediskussioner. Det finns ingen typisk arbetsdag, och varje dag kan det komma upp sådant som jag inte hade väntat mig. Mitt arbete som specialsakkunnig med ansvar för hela avdelningens EU-frågor är självständigt och utmanande, men ansvarsfullt. Det ger mig också en möjlighet att komma med nya idéer och synpunkter.
6. Beskriv din arbetsgemenskap med några ord.
Jag har fantastiska kolleger som det är lätt och givande att samarbeta med. Vår arbetsgemenskap är också mycket sporrande och vi litar på varandras kompetens. Även om man för närvarande ska undvika att gå till kontoret hann jag i höstas märka hur roligt och viktigt det är att arbeta tillsammans med kollegerna, att talas vid i kafferummet och gå på lunch tillsammans. Jag är inte bara en del av min egen avdelning, utan också av vår EU-arbetsgrupp, som sammanträder regelbundet och informerar aktivt.
Vårt ministerium är litet och därför löper samordningen på ministerienivå nästan helt smärtfritt, vilket har varit fint att se. Trots att ministeriet är litet är ändå frågorna desto större.