Sök

Tal 2002

29.07.02 09:21

6.7.2002 Öppningstal Houtskärdagarna 2002, försvarsminister Jan-Erik Enestam

Liten - men stolt och vacker.

Det finns knappast något bättre sätt att beskriva Houtskär. Kommunen som består av vackra öar, en enastående natur och en vänlig skärgårdsbefolkning. Det är en stor glädje att få vara här idag - tillsammans med er.

På sommaren lever skärgården upp. Tusentals av sommargäster, badande barn, segelbåtar och allt annat som hör sommaren till. Den som upplever skärgården endast på sommaren glömmer lätt bort verkligheten - att sommaren är kort men att skärgården skall leva året om.

Befolkningsutvecklingen i våra skärgårdskommuner är i dagens läge inte positiv - det måste vi vara medvetna om. Men vi måste vara försiktiga att stirra oss blinda på statistiken - för då glömmer vi skärgårdens potential och de utvecklingsmöjligheter som finns. Jag är optimist. Skärgården kommer att leva också i framtiden - året om.

Turismen är naturligtvis avgörande för skärgården. Skärgårdens ringväg har varit en bra och nödvändig satsning som gjort att hela den åboländska skärgården har fått ett lyft och kunnat profilera sig. Att vi har fått en sommarförbindelse mellan Houtskär och Iniö är viktig. För regionen och kommunerna skulle det vara bra om förbindelsen kunde trafikera längre tider på året. Turismen blir allt mindre säsongbetonad. Äventyrskonferenser, naturupplevelser och lägerskolor kan skärgården erbjuda året runt. Här finns en outnyttjad potential som jag tror att företagarna håller på att finna.

Fritidsboendet är en annan viktig faktor. Fritidsbostaden har för många blivit ett andra hem. Man tillbringar allt längre tid där, i snitt fyra månader per år.

Detta är en lång tid som lätt och gärna kunde förlängas. För att ta Houtskär som ett exempel, här finns det ca 800 fritidsboställen och det är inte svårt att räkna ut deras betydelse för kommunen och för de lokala företagen. Dessa är en kronjuvel. Många vill gärna stanna längre på fritidsbostaden och en del är också intresserade att flytta dit året om.

Jag har lyft upp möjligheten att göra förändringar i bestämmelserna så att fritidsbostäderna enkelt, flexibelt och utan onödig byråkrati skall kunna omändras till permanenta bostäder. Miljöministeriet håller för tillfället på och bereder ett förslag till nya normer för strandplanering och ett nytt system för planbeteckningar. Planbeteckningspraxisen måste ändras så att konstgjorda gränser suddas ut. Det är dock självklart att det inte får bli någon anarki av situationen. Kommunen har fortsättningsvis en viktig roll som förordare av ansökningar och man kan inte ge avkall på kraven om bl.a. en fungerande avfallsvattenhantering. Men byggnadsbyråkratin får inte bli viktigare än livet själv och sunt förnuft behöver inte vara förbjudet.

För det mesta fungerar samarbetet mellan kommuninvånarna och sommargästerna problemfritt. Ibland uppstår det dock situationer med två olika grupperingar och detta gagnar ingen. Det är viktigt att integrera sommargästerna i kommunens, byarnas och öarnas sociala liv. Det handlar inte om några märkliga eller stora saker utan om högst vardagliga ting. Oftast är det de små gesterna som betyder mest och med enkla metoder kan vi få sommargästerna att trivas ännu bättre i skärgården - kanske t.o.m. så bra att de väljer att bosätta sig här året om.

Det har talats mycket om distansarbete. Tyvärr har det inte "slagit igenom" som man trodde för en tid sedan. Inom skärgårdsdelegationen har vi jobbat med distansarbete under några år tid och det ser nu ut som om pendeln håller på att vända. Folk intresserar sig allt mera för möjligheten och även företagen inser fördelarna. Inom statsförvaltningen kunde man föregå med gott exempel och satsa på distansarbete. Ett arbete som utan tekniska problem kunde skötas på distans är t.ex. olika översättningsarbeten. Jag är optimistisk när det gäller detta område.

Det är svårt att tänka sig en bättre boendemiljö än skärgården - både för barnfamiljer och för äldre människor. Naturen, havet, lugnet och den sociala gemenskapen som finns här - hittar man ingen annanstans. Vi skall heller inte glömma bort den goda och framförallt människonära kommunala service som här finns. Den är ljusår ifrån många storstäders.

Jag hörde någon säga: "att komma till Houtskär är som att komma till paradiset". Skulle jag inte vara Västanfjärdsbo skulle jag lätt hålla med. Houtskärsdagarna är viktiga för identiteten - både hos kommunivånarna och sommargästerna. Här är det lätt att trivas, att umgås och att hitta nya vänner och bekanta. Det är en stor glädje för mig att öppna dessa dagar och samtidigt tillönska er alla en riktigt skön sommar här i världens vackraste skärgård.






Tillbaka till rubrikerna