Sök

2016

06.05.16 14:06

Finland värd för nordiskt industriseminarium

Finland står värd för ett industriseminarium som arrangeras i Helsingfors den 9-11 maj 2016 inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet (Nordefco). Industriseminariet har som tema det transatlantiska samarbetet. Som en del av seminariet ordnas dessutom en industriutställning där de största nordiska försvarsindustriföretagen presenterar sig.

Måndagen den 9 maj 2016 har Finland, Sverige, Norge och Danmark dessutom för avsikt att underteckna ett avtal som gäller gemensam upphandling. För Finlands del undertecknas avtalet av överdirektör Raimo Jyväsjärvi vid försvarsministeriets resurspolitiska avdelning.

Det avtal som ska undertecknas hänför sig till ett fördrag om samarbete inom försvarsmaterielsektorn, som Danmarks, Finlands, Norges och Sveriges försvarsministrar undertecknade den 10 mars 2015. I Norden har man identifierat behovet av att utveckla och effektivera upphandlingsförfarandena. I synnerhet det gemensamma behovet av kostnadseffektivitet, leveranssäkerhet och materielens jämförbarhet talar för att förfarandena bör effektiveras och uppdateras samt för att gemensam upphandling bör genomföras. Det bilageavtal som ingåtts om gemensam upphandling ställer inte i sig några förpliktelser att samarbeta vid upphandlingen, men fastslår ramarna och förfarandena för gemensam upphandling och främjar således avtalsparternas upphandlingssamarbete.

Utöver Nordefco-länderna har till industriseminariet bjudits in representanter för Förenta staterna och Kanada samt Nato. Seminariet arrangeras vart annat år och senast hölls det i Norge.

Ytterligare upplysningar om seminariet samt om det avtal som ska undertecknas ger specialsakkunnig Sanna Laaksonen, tfn 0295 140 417.


Tillbaka till rubrikerna