Haku

Puheet 2006

29.05.2006 12:45

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen puhe operaatioissa menehtyneiden rauhanturvaajien muistomerkin paljastustilaisuus Hietaniemessä

Menehtyneiden Rauhanturvaajien omaiset ja ystävät,
Arvoisat läsnäolijat, mina damer och herrar, ladies and gentlemen;

Tänään, Yhdistyneiden Kansakuntien nimeämänä Kansainvälisenä Rauhanturvaajien päivänä, saloissa liehuvat siniristiliput. Ne kunnioittavat suomalaisten naisten ja miesten tekemää rauhanturvatyötä.

YK:n Kansainvälinen Rauhanturvaajien päivä on tänä vuonna määrätty Suomessa viralliseksi liputuspäiväksi suomalaisen rauhanturvaosallistumisen viidennenkymmenennen juhlavuoden kunniaksi. Aloite kansallisesta liputuspäivästä tuli  rauhanturvaajiemme taholta.

Suomalaisia rauhanturvaajia on menehtynyt viidenkymmenen vuoden osallistumisen aikana yhteensä 45. Heistä 14 on menehtynyt palvelustehtävää suorittaessaan ja muut lähinnä tapaturmaisesti, liikenneonnettomuuksissa tai sairauksiin. Jokainen uhri on liikaa. Omaisista tämä tuntuu kestämättömältä ja ehkä ylivoimaiselta maailman romahtaessa ympärillä.

Työskentely kriisiolosuhteissa on riskialtista ja vaarallistakin. Operaatiot eivät ole muuttunee vuosien varrella ainakaan turvallisempaan suuntaan. Perusta tämän päivän rauhanturvaosallistumiselle on luotu erittäin pitkäjänteisellä työllä ja saatuihin kokemuksiin nojaten.

Tietoisuus riskeistä ei ole koskaan estänyt suomalaisia kantamasta vastuutaan kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden hyväksi. Ammattitaito, luotettavuus ja puolueettomuus ovat olleet suomalaisten rauhanturvaajien tunnusomainen piirre, jonka arvo tunnetaan varsinkin vaikeissa olosuhteissa.

Presidentti Urho Kekkonen, joka päätti ensimmäisten suomalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä v. 1956, esitti joulutervehdyksessään rauhanturvaajille vuonna 1975 arvostuksensa seuraavasti: " Te, rauhanturvaajat olette lähettiläitä rauhan asiassa ja sen mukana vastuu tehtävien täyttämisestä on huomattava. Olen voinut todeta, että olette tämän vastuun kiitettävällä tavalla kantaneet, sillä paljon kiitosta ja arvostusta on suorituksistanne kantautunut tänne kotimaahan. Olen varma siitä, että tämä ei ole jäänyt huomaamatta maamme rajojen ulkopuolella."
Sinivalkoinen rauhanturvatoiminta tuon joulutervehdyksen jälkeen on vahvistanut presidenttimme arvion. 

Meille on tärkeää, että jokainen rauhanturvaaja voi palveluksensa suoritettuaan palata terveenä takaisin läheistensä luo ja työnsä ääreen. Erityisen vastuullisena sen kokevat kaikki esimiestehtävissä palvelevat. Suurin vastuu painaa joukon komentajia, joita on läsnä tänäänkin tässä tilaisuudessa.

Aina ei rauhanturvaaja ole palannut kotiin läheistensä pariin. Velvollisuutemme on antaa turvalliseen palveluun parhaat mahdolliset lähtökohdat niin henkilövalintojen, koulutuksen kuin varustuksen puolesta. Mahdollisuutemme vaikuttaa kriisialueen olosuhteisiin täältä kotimaasta ovat rajallisemmat.

Operaatioissa menehtyneet suomalaiset rauhanturvaajat ovat antaneet korkeimman uhrinsa kansainväliseen kriisinhallintaan. He ansaitsevat pysyvän kunnioituksemme.

Finland har 50 ärorika år fredsbevarandet bakom sig. Under dessa år har 45 finländare omkommit. Av dom har 14 omkommit i tjänsteuppgifter och övriga närmast genom olyckshändelser eller av sjukdom. Varje offer är för mycket. Samvete om olika risker har aldrig förhindrat finländare att bära sitt ansvar för internationell fred och säkerhet. Yrkeskunskap och pålitlighet har varit karakteristiskt för de finska fredsbevarare. Värde på dessa egenskaper, särskilt i svåra situationer, är högt. Finländare som har omkommit i operationer har förtjänat vår bestående respekt.

Finland has 50 years of international peace keeping experience. During these years 45 Finns have lost their lives. Of them 14 have died in duty while the rest have lost their lives accidentally and of diseases. Awareness of different risks has never kept the Finnish peacekeepers from doing their part for international peace and security. Through the years professionalism and reliability have been characteristic for the Finnish peace keeper. The value of these characteristics is especially high in difficult situations. The Finns that have lost their lives in operations deserve our permanent respect.

Arvoisat rauhanturvaajien omaiset ja ystävät,
Läsnäolijat,

Vajaa kaksi vuotta sitten asettamani Suomalaisen Rauhanturvaamistoiminnan juhlavuoden koordinointiryhmä, jossa ovat edustettuina puolustus- ja ulkoasiainministeriöiden lisäksi puolustusvoimat, Suomen Rauhanturvaajaliitto Ry, YK:n Suomen Komppanian veteraanit sekä Suomen YK-liitto, aloitti käytännön toimenpiteet rauhanturvaajien muistomerkin aikaansaamiseksi. Maanpuolustuksen Kannatussäätiön rahoitustuen lisäksi hankkeen toteutumiselle on ratkaisevan tärkeää ollut Helsingin Seurakuntayhtymän myönteinen ja asiantunteva tuki.

Esitän kaikille lämpimän kiitoksen tämän merkittävän hankkeen tukemisesta ja toteuttamisesta. Muistomerkki on saatu arvoiselleen paikalle tänne Sankariristin aukiolle itsenäisyytemme merkkihenkilöiden, sotiemme veteraanien ja Marsalkka Mannerheimin sekä pääkaupunkiseudulta kotoisin olevien menehtyneiden rauhanturvaajien viimeisen leposijan läheisyyteen.

Toivon tänään paljastettavan Operaatioissa Menehtyneiden Rauhanturvaajien muistomerkin muotoutuvan kansalliseksi kohtaamispaikaksi kaikille suomalaista rauhanturvaamistyötä arvostaville tahoille.

Toivottavasti myös Te, lähiomaisenne rauhanturvapalveluksessa menettäneet, koette muistomerkin ei yksin Suomen valtion, vaan kaikkien hankkeen toteutukseen osallistuneiden ja kaikkien suomalaisten kunnioittavana tunnustuksena läheisenne työlle turvallisemman maailman rakentamisessa.

Arvoisat läsnäolijat,

Minulla on kunnia näillä sanoilla paljastaa Operaatioissa Menehtyneiden Suomalaisten Rauhanturvaajien muistomerkki.


Palaa otsikoihin