Sök

Skriftliga spörsmål

01.07.15

Försvarsministers svar på riksdagsledamot Ville Vähämäkis/saf skriftliga spörsmål SS 34/2015 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 34/2015 rd undertecknat av riksdagsledamot Ville Vähämäki /saf:

Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att de som inleder sin beväringstjänst ska ha bättre fysisk kondition,

kan regeringen ta i bruk obligatoriska åtgärder för att de inryckande ska förbättra sin kondition innan beväringstjänsten börjar,

tänker regeringen i fortsättningen införa ett obligatoriskt konditionstest redan i samband med uppbådet och

kan den femtedel som klarat sig sämst i konditionstestet förpliktas att delta i försvarsmaktens konditionsutbildning innan de andra beväringarna inleder sin tjänst?

 

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Under de senaste årtiondena har försvarsmakten förnyat framför allt utbildningsprogrammen för grundutbildningsperioden, så att de bättre motsvarar den förändrade utgångsnivån i de inryckandes fysiska prestationsförmåga. Utbildningen under grundutbildningsperioden har utvecklats och anpassats så att den fysiska och psykiska belastningen och innehållet inte ska vara för krävande för de ungdomar som inleder sin beväringstjänst. Den fysiska belastningen har sänkts och belastningen ökar mer progressivt än tidigare. För att förbättra beväringarnas muskelkondition och återhämtning har försvarsmakten infört mer muskelkonditionsträning och muskelvård.

Trots dessa utvecklingsåtgärder har antalet beväringar som avbryter sin militärtjänst inte minskat i avgörande grad, men det har inte heller stigit. Det är ändå oroväckande att orsaken till att en beväring avbryter sin tjänst allt oftare är en sjukdom i rörelseapparaten eller övervikt i kombination med svag fysisk kondition.

Trots dessa utmaningar utvecklas de inryckandes fysiska kondition väl under beväringstjänsten. Utvecklingen är störst under de första åtta utbildningsveckorna, det vill säga under grundutbildningsperioden. Undersökningar visar att både uthålligheten och muskelkonditionen förbättras klart under beväringstjänsten. Medeltalet på ett 12 minuters löptest förbättras i genomsnitt 200 meter och muskelkonditionen stiger en klass från nöjaktig till god.

 

Svar på skriftligt spörsmål SSS 34/2015 rd

Den arbetsgrupp som försvarsministeriet tillsatte 2009 för att utreda värnpliktens samhällseffekter rekommenderade i sin slutrapport att försvarsmakten borde erbjuda de inryckande ungdomarna moderna motions- och idrottstjänster, som de kunde ta i bruk redan i samband med uppbådet. Försvarsmakten genomförde flera motions- och idrottstjänstprojekt i samarbete med olika aktörer. Den viktigaste slutsatsen av dessa var att det är mycket svårt att få fysiskt passiva ungdomar att frivilligt förbinda sig till bedömning av den fysiska konditionen och regelbunden träning före beväringstjänsten.

I arbetsgruppens åtgärdsrekommendationer konstaterades därtill att motions- och idrottstjänsterna borde vara tillgängliga också på internet eller som mobiltjänster. För detta syfte utvecklade försvarsmakten motionstjänsten MarsMars. MarsMars är en avgiftsfri nätbaserad motionstjänst som utnyttjar sociala medier. Efter att ha fyllt i en förfrågan får användaren en bedömning av sin kondition och ett träningsprogram för sin egen konditionsnivå. Användarna kan också dela sina egna motionspass och ge sina kamrater virtuella sporrar. Tjänsten är i första hand avsedd för unga män och kvinnor som står i beråd att inleda sin beväringstjänst.

Den föreslagna lösningsmodellen med ett enkelt test av tjänstgöringsförmågan och en förberedande konditionsutbildningsperiod för inryckande med svag kondition före den egentliga beväringstjänsten skulle kräva ändringar i värnpliktslagen samt större personalresurser och anslag. I sig kan den föreslagna modellen ha positiv effekt på den fysiska konditionen hos beväringar med svag kondition och minska risken för skador i rörelseapparaten under den egentliga beväringstjänsten.

Värnpliktslagen föreskriver beväringstjänstens längd och försvarsmaktens normer avgör innehållet. Utvecklingsarbetsgruppen har funderat på en så kallad förberedande period före den egentliga beväringstjänsten, men har konstaterat att de praktiska arrangemangen och de juridiska problemen är utmanande. För att den fysiska aktiviteten ska höjas och de unga männens kondition ska förbättras borde det skapas ett kontinuum från skolgymnastiken till meningsfulla motions- och idrottstjänster anordnade av kommunerna och idrottsföreningarna, med möjlighet också till icke-tävlingsinriktat motionsutövande. Det kan konstateras att tvång fungerar dåligt om man vill åstadkomma livslång fysisk aktivitet.

Under uppbådet betonas den fysiska konditionens betydelse under soldatutbildningen. Under uppbådet uppmanas ungdomarna också att ta i bruk den ovannämnda motionstjänsten MarsMars. Kommunerna har getts möjlighet att presentera sina motions- och idrottstjänster vid uppbådet för att höja de unga männens fysiska aktivitet, och vissa kommuner har valt att delta. Egentliga konditionstester har inte ordnats vid uppbåden, och med några få undantag skulle det inte ens vara möjligt i de uppbådslokaler som kommunerna nu ställer till försvarsmaktens förfogande.

Helsingfors .6. 2015 Försvarsminister Jussi Niinistö


Tillbaka till rubrikerna