Sök

Skriftliga spörsmål

04.04.12 15:17

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Tuula Peltonens /sd skriftliga spörsmål SS 206/2012

Till riksdagens talman
 
I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 206/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Tuula Peltonen /sd:

Hur tänker försvarsminister Wallin nu framskrida i fråga om förslaget till försvarsmaktsreform för att en rättvis behandling som beaktar alla garnisoner likvärdigt ska förverkligas, har ministern för avsikt att i skenet av de nya uppgifter som avslöjats och som starkt har påverkat saken, agera för att främja att försvarsmaktsreformen omedelbart tas till ny beredning till den del som gäller garnisonerna och eftersom saken kräver en grundläggande ny utredning, hur tänker ministern försäkra sig om att alla garnisonerna i princip har en likvärdig ställning vid den nya behandlingen?


Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Republikens president samt utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet behandlade vid sitt sammanträde den 8 februari försvarsmaktens förslag till lösningsmodell för försvarsmaktsreformen. Den modell som försvarsmakten föreslagit godkändes då som sådan. Grund för lösningsmodellen gällande försvarsmaktsreformen är behoven av en strukturomvandling på lång sikt, riktlinjerna i regeringsprogrammet samt försvarsministeriets styrning gällande reformens mål och villkor. Det viktigaste motivet till en ändring av försvarsmaktens truppförbandsstruktur är arrangemangen vid trupproduktionen. Vid beredningen av försvarsmaktsreformen har man utvärderat truppförband i stället för garnisoner enligt de kriterier som också har presenterats i offentligheten.

Regeringen behandlade försvarsmaktsreformen vid sina förhandlingar onsdagen den 21 mars. Vid regeringens förhandlingar konstaterades det att för att klargöra de tolkningsfrågor som anknyter till beredningen av modellen kommer försvarsmaktsreformens grunder att granskas vid republikens presidents och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottets möte torsdagen den 29 mars till den del grunderna anknyter till Nylands brigads ställning. Till övriga delar behandlas inte de riktlinjer som redan stakats ut i anknytning till försvarsmaktsreformen. Efter behandlingen vid republikens presidents och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottets möte torsdagen den 29 mars konstaterades att beredningen av försvarsmaktsreformen till den del som gäller pågående riksdagsperiod fortgår på det sätt som godkändes den 8 februari 2012 och att ärendet till denna del är slutbehandlat.

Som ett resultat av den fortsatta planering som pågår inom försvarsförvaltningen ger försvarsmakten i maj 2012 förslag till de administrativa beslut som ministeriet har befogenhet att fatta. Planerings- och beredningsarbetet i denna fas ger som resultat en slutlig bild av t.ex. strukturomvandlingens samhälleliga, funktionella och ekonomiska konsekvenser samt konsekvenser för personal, region, miljö och jämlikhet. Den lösningsmodell som gäller försvarsmaktsreformen grundar sig på en lång planeringsprocess, under vars förlopp också många olika lösningsalternativ har jämförts. Om den del av försvarsmaktsreformen som gäller innevarande riksdagsperiod hade återsänts för ny beredning, hade detta inneburit att man hade blivit tvungen att skjuta fram reformens måltidtabell från början av år 2015 med minst ett år. I så fall skulle försvarsmakten inte kunna uppnå de sparmål som har ställts för den till år 2015 utan betydande extra inskränkningar av verksamhet och försvarsmaterielanskaffning. Detta igen skulle orsaka en betydande ökning av risken för försvarsförmågan under flera år framåt.

Helsingfors den 4 april 2012

Försvarsminister Stefan Wallin


Tillbaka till rubrikerna