Sök

Skriftliga spörsmål

31.10.12

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Tom Packaléns/saf skriftliga spörsmål SS 777/2012 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 777/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Tom Packalén /saf:

Vad har regeringen för avsikt att göra för att förenhetliga praxis i fråga om tjänstgöringsledigheterna för de personer som för närvarande tjänstgör i fredsbevararoperationer för att de ska orka bättre i arbetet och kontakten till familjemedlemmarna ska underlättas?
Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Bestämmelser om tjänstgöringsförhållandet för den personal som deltar i en militär krishanteringsoperation finns i lagen om militär krishantering. Operativt lyder krishanteringsorganisationen under den organisation som verkställer operationen (FN, OSSE, EU eller någon annan internationell organisation eller grupp av länder). I fråga om pågående operationer har Finland avtalat om användningen av resurserna både med NATO (KFOR/Kosovo, ISAF/Afghanistan) och FN (UNIFIL/ Libanon). De som verkställer en operation ger detaljerade direktiv om hur trupperna och personalen ska användas i operationen. Dessa direktiv samt de olika operationernas sinsemellan avvikande situationer och de uppdrag som getts truppen och personalen är viktiga faktorer som avgör personalens möjligheter till s.k. tjänstgöringsledigheter, dvs. att återhämta sig utanför operationsområdet medan operationen pågår.

I den finska krishanteringstruppen i Afghanistan och i den finska avdelningen i Kosovo intjänas sex dagar tjänstgöringsledighet per månad enligt den nationella anvisningen. I den finska krishanteringstruppen i Libanon intjänas två och en halv dag tjänstgöringsledighet per månad enligt ett samförståndsprotokoll mellan FN och Finland. I enlighet med protokollet och FN:s allmänna förfaringssätt kan man under en tjänstgöringstid på ett halvt år ha ledigt i högst tre perioder med en längd av i genomsnitt en vecka per gång. Då blir de 15 dagar tjänstgöringsledighet som intjänats under ett halvt år använda. I Afghanistan och Kosovo har antalet perioder av tjänstgöringsledighet inte begränsats och i praktiken kan finländarna hålla sina intjänade ledigheter under tjänstgöringsperioden på ett halvt år. UNIFIL-operationen i Libanon har i ett direktiv för personalsektorn fastställts att när tjänstgöringsledigheterna infaller på lördagar och söndagar, räknas dessa dagar inte som tjänstgöringslediga dagar. Vidare har operationen slagit fast att vissa dagar, såsom bl.a. FN-dagen, juldagen och Finlands självständighetsdag, inte förbrukar tjänstgöringsledighet. För den som tjänstgör i en operation innebär en veckas tjänstgöringsledighet, som i allmänhet medför avresa på en onsdag och återkomst följande onsdag, att fem tjänstgöringslediga dagar används. Motsvarande ledighet i ISAF-operationen innebär att sju tjänstgöringslediga dagar används. För resor mellan tjänstgöringsområdet och hemlandet används kostnadsfria underhållsflyg från Afghanistan och Libanon. I KFOR-operationen i Kosovo ersätts en resa till Finland och tillbaka under en tjänstgöringstid på sex månader.

Avsikten är att tjänstgöringsledigheterna ska hållas medan tjänstgöringen pågår, men eftersom FN begränsar möjligheten att tjäna in och använda tjänstgöringsledigheter har det nationellt beslutats att de som tjänstgör i Libanon har rätt till en krissamtals- och återhämtningsperiod på minst sju och högst 16 dygn. Syftet med krissamtals- och återhämtningsperioden är att ge fredsbevararna möjlighet att återhämta sig från operationens fysiska och psykiska belastningar, anpassa sig till normalt liv efter tjänstgöringen samt jämna ut de intjänade tjänstgöringsledigheterna mellan olika operationer. Perioden hålls sedan rotationen kommit hem, omedelbart innan krishanteringstjänstgöringsförhållandet upphör. En särskild krissamtals- och återhämtningsperiod används utöver i UNIFIL-operationen också i de operationer där tjänstgöringen utförs under en enhetlig tidsperiod utan möjlighet till tjänstgöringsledighet. För närvarande tjänstgör finländare i dylika operationer vid avdelningen för skyddande av fartyg i EU:s Atalanta-operation samt vid utbildningscentret för specialpoliser i ISAF-operationen. I dem är tjänstgöringstiden fyra månader och krissamtals- och återhämtningsperioden högst 18 dygn.

När den operativa situationen kräver det, har krishanteringspersonalen ingen subjektiv rätt till tjänstgöringsledigheter. Tjänstgöringsledigheten är en del av villkoren i tjänstgöringsförhållandet, vilka anpassas till varje enskild operation så att de motsvarar operationernas art och operationsområdets krav. Villkoren för tjänstgöringsledigheten har sammanjämkats nationellt mellan operationerna så att ledighet på 4-6 dygn intjänas per tjänstgöringsmånad. Det intjänade antalet dygn och huruvida ledigheten kan hållas under tjänstgöringstiden eller efter den i form av en krissamtals- och återhämtningsperiod beror på de avtal som ingicks när trupperna ställdes upp, på den allmänna styrningen från den stat eller organisation som leder operationen samt på tjänstgöringsförhållandets längd.

Helsingfors den 31 oktober 2012

Försvarsminister Carl Haglund

 


Tillbaka till rubrikerna