Sök

Skriftliga spörsmål

23.06.14 13:20

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Timo Heinonens/saml skriftliga spörsmål SS 427/2014 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 427/2014 rd undertecknat av riksdagsledamot Timo Heinonen /saml:

Hur framskrider beredningen av Kriha-veteranprogrammet och
när blir programmet för krishanteringsveteraner klart?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsministern fattade i maj 2013 beslut om att utarbeta ett program för krishanteringsveteraner. Syftet med programmet är att effektivera stödåtgärderna till dem som tjänstgör och har tjänstgjort i militära krishanteringsuppdrag. I programmet framhävs särskilt utvecklandet av det psykosociala stödet till dem som innehar krishanteringsuppdrag. Programmet har beretts som ett tvärsektoriellt samarbete mellan flera ministerier.

Flera åtgärder har redan vidtagits. I krishanteringsoperationen i Libanon inledde en socialkurator sin verksamhet hösten 2013 och syftet med det är att effektivera stödåtgärderna i denna krishanteringsoperation som är Finlands största. Vid huvudstaben inrättades i början av år 2014 ett särskilt uppdrag för en specialsakkunnig på krishanteringsstöd. År 2013 inleddes i Mellersta Finland ett försök, där försvarsmakten tar kontakt med närstående till fredsbevarare som tjänstgör i Libanon, och med den närståendes samtycke fortsätter projektchefen för projektet Rauhanturvaajat vertaisina (fredsbevararna ger kamratstöd) från Finlands Fredsbevararförbund rf att hålla kontakt och ordna kamratstöd. Utgående från resultaten utvecklas och breddas verksamheten så att den täcker hela landet senast i början av år 2015.

Försäkringsskyddet för dem som tjänstgör i krishanteringsuppdrag har kompletterats på så sätt att försvarsmakten med Statskontoret har ingått olycksfallsförsäkringsavtal som kompletterar statens allmänna försäkringsskydd och gäller krishanteringspersonalen. Försvarsmakten och Statskontoret har också i maj 2014 kommit överens om att psykosocialt stöd finns att få mera direkt och snabbare än tidigare efter hemkomsten från tjänstgöringen om en person t.ex. lider av psykiska symptom, stress eller anpassningssvårigheter.

Statskontoret har inlett ett försök där utvalda sjuk- och brödrahem också används för rehabilitering av krishanteringsveteraner i enlighet med vad situationen möjliggör.

Lagstiftningen om militära olycksfall, som social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för, revideras just nu som en del av den totala revideringen av olycksfallslagstiftningen. Syftet är att stifta en egen olycksfallsförsäkringslag för den personal som tjänstgör inom den militära och den civila krishanteringen. Avsikten är att en regeringsproposition ska ges till riksdagen hösten 2014 och lagen avses träda i kraft vid början av år 2016. Genom den nya lagen strävar man efter att utveckla försäkringsskyddet så att det bättre beaktar de särskilda behov gällande ersättningsskydd som personalen inom militär och civil krishantering har och deras tjänstgöringsförhållanden.

Under försvarsministeriets ledning planeras utvecklandet av stödåtgärder för den militära krishanteringspersonalen åren 2016-2018 och då stöder man sig på samarbete bl.a. med de nordiska och de baltiska länderna.

Helsingfors den 23 juni 2014

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna