Sök

Skriftliga spörsmål

03.04.12 13:47

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Sinuhe Wallinheimos /saml skrifliga spörsmål SS 179/2012

Till riksdagens talman
 
I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 179/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Sinuhe Wallinheimo /saml:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta för att specialkompetensen inom pionjär- och skyddsområdet, som för närvarande utvecklas inom ramen för Pionjärregementets riksomfattande kompetenscenter på pionjär- och skyddsområdet, ska kunna bevaras och tryggas i den reformerade försvarsmakten, inklusive givandet av handräckning i enlighet med den uppgift som har fastställts för försvarsmakten och genomförandet av detta i IEDD- och CBRNE-situationer som hotar samhällets struktur och hur har regeringen och framför allt den ansvariga ministern för avsikt att övervaka försvarsmakten så att specialkompetensen inom pionjär- och skyddsområdet, som för närvarande utvecklas inom ramen för Pionjärregementets riksomfattande kompetenscenter på pionjär- och skyddsområdet, inklusive internationell verksamhet, inte förstörs, utan att förmågan att bevara och trygga beredskapen i den reformerade försvarsmakten, inklusive givandet av handräckning i enlighet med den uppgift som har fastställts för försvarsmakten i IEDD- och CBRNE-situationer som hotar samhällets struktur kan upprätthållas?


Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Lösningsmodellen för försvarsmaktsreformen är en helhet som försvarsmakten har övervägt grundligt. Utgångspunkten för de strukturella reformerna är försvarets behov. Antalet truppförband som ger beväringsutbildning och deras struktur anpassas så att de motsvarar utbildningsbehovet för de krigstida trupperna och den minskande årskullen. Genom detta förstärks truppförbandens förmåga att ge mångsidig utbildning i flera vapenslag. Pionjärregementet i Keuru läggs ned vid utgången av år 2014. Utbildningen av krigstid pionjär- och skyddstrupper flyttas över till arméns tre beredskapsförband, där utbildning ges i hur vapenslagen samverkar. Utbildningen av den avlönade personalen flyttas över till Markstridsskolan i Villmanstrand. På detta sätt kan man fortsättningsvis bevara och säkerställa kompetensen på pionjär- och skyddsområdet.

Nedläggningen av pionjärregementet inverkar inte på behörighetsförhållandena mellan myndigheterna och inte heller på de administrativa åtgärderna. Handräckningsuppdrag genomförs i fortsättningen i enlighet med uppgjorda samarbetsavtal utgående från försvarsmaktens truppförband i enlighet med det behov av specialkompetens som handräckningsuppdraget förutsätter. Sådana handräckningsuppdrag som kräver pionjärspecialkompetens kan man således också i framtiden utföra, också sådana som gäller IEDD- och CBRNE-situationer. Utgående från den politiska riktlinje som Republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet drog upp den 8 februari 2012 inledde försvarsförvaltningen den fortsatta planeringen. Försvarsmakten lämnar senast den 4 maj 2012 in ett förslag gällande de administrativa beslut som ministeriet är behörigt i. Som ett resultat av planerings- och beredningsarbetet i denna fas uppkommer en slutlig bild t.ex. av vilka mera detaljerade verkningar strukturomvandlingen har. Detaljer gällande specialkompetensen på pionjär- och skyddssektorn (inklusive IEDD- och CBRNE-situationer och internationell verksamhet) planeras just nu vid försvarsmakten. I samband med planeringen övervakas att den specialkompetens som riksdagsledamot Wallinheimos spörsmål påtalar bevaras och tryggas i försvarsmaktsreformen.

Helsingfors den 3 april 2012

Försvarsminister Stefan Wallin


Tillbaka till rubrikerna