Sök

Skriftliga spörsmål

13.11.12

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Seppo Kääriäinens/cent skriftliga spörsmål SS 826/2012 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 826/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Seppo Kääriäinen /cent:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta för att problemen med inomhusluften i våra garnisoner ska kunna lösas så att våra beväringar inte behöver lida av olika sjukdomar som problemen med inomhusluften förorsakar?
Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmakten är hyresgäst i fastigheter som ägs av Senatsfastigheter. Problemen med inomhusluften i fastigheterna försöker man förhindra med grundliga renoveringar, underhåll, fastighetsskötsel, energi- och städtjänster. Försvarsmakten har till sitt förfogande totalt 134 kasernbyggnader. En del av kasernbyggnaderna stod färdiga i början av 1900-talet under ryska tiden och en del på 1960- och 1970-talet.

Det fastighetsbestånd som är i försvarsmaktens användning utvecklas långsiktigt i enlighet med statskoncernens riktlinjer och resurser. För den grundliga renoveringen av byggnaderna svarar Senatsfastigheter. Beroende på ägarens ekonomiska resurser genomgår mellan två och fyra av de kaserner som är i försvarsmaktens användning årligen en grundlig förbättring och renovering. Från och med år 2003 har 101,1 milj. euro investerats i renovering av kasernerna, projekten har varit cirka 40 till antalet. År 2012 investeras 4,6 milj. euro i kasernerna, år 2013 8,9 milj. euro och 2014 12,6 milj. euro. Med dessa investeringar renoveras sex kaserner grundligt under åren 2012-2014. För att nivån på kasernernas strukturella kvalitet ska kunna höjas borde antalet projekt med grundlig renovering vara fem per år.

För det årliga underhållet av och städtjänsterna i fastigheterna svarar Försvarsförvaltningens byggverk. Försvarsförvaltningens byggverk använder årligen cirka 19 miljoner euro på underhåll. Försvarsmakten, Försvarsförvaltningens byggverk och Senatsfastigheter utarbetar tillsammans årliga investerings- och underhållsprogram. De byggnadsinvesteringar som görs av hälsoskäl prioriteras högt inom försvarsmakten. När det bedöms hur brådskande renoveringsbehoven är, betonas hälsa, säkerhet, myndighetsföreskrifter, energiekonomi samt normalt slitage. Ur försvarsförvaltningens synvinkel vore det bra att öka takten på renoveringarna, men till följd av statsförvaltningens allmänna ekonomiska läge är detta utmanande.

För renligheten i stugorna svarar beväringarna, som Försvarsförvaltningens byggverk utbildar i hur städredskapen används och underhålls.

För att utredningen av problemet med inomhusluften ska lyckas och korrigerande åtgärder kunna vidtas förutsätts ett gott samarbete mellan flera olika parter. Försvarsmakten, Senatsfastigheter och Försvarsförvaltningens byggverk har från och med år 2007 haft en gemensam handlingsmodell för skötseln av problem med inomhusluften. Under år 2012 har handlingsmodellen preciserats. I enlighet med handlingsmodellen meddelar de beväringar som misstänker problem med inomhusluften sina upptäckter till den lokala beväringskommittén och personalen meddelar sina upptäckter till sin arbetarskyddsfullmäktige.

Problemen med inomhusluften är en riksomfattande utmaning. Det är viktigt att också Riksdagen har uppmärksammat saken. Eftersom riksdagen godkänner Senatsfastigheters investeringsramar, har den en verkligt viktig roll när den överväger resurserna för att de utrymmen som används av statskoncernen, också de som används av beväringarna, snabbt ska fås i det skick de bör ha.

Helsingfors den 13 november 2012

Försvarsminister Carl Haglund


Tillbaka till rubrikerna