Sök

Skriftliga spörsmål

02.04.14

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Reijo Tossavainens/saf skriftliga spörsmål SS 204/2014 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 204/2014 rd undertecknat av riksdagsledamot Reijo Tossavainen /saf:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta för att förstörandet av infanteriminor i Finland ska avbrytas så snabbt som möjligt, till dess det militära och säkerhetspolitiska läget i Europa och dess närområden klarnar samt till dess att bevarandet av en bestående beredskap att tillverka minor har bedömts grundligare?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

I samband med den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen från år 2004 antog regeringen som strategi att Finland skulle ansluta sig till Ottawakonventionen som förbjuder infanteriminor år 2012. I samband med detta beviljades försvarsmakten tilläggsfinansiering på 200 miljoner euro för att finansiera kompenserande system och man kom överens om att försvarsförvaltningen använder 100 miljoner euro av sina egna anslag för det projekt som syftar till att ersätta minorna. Strategin om att konventionen skulle tillträdas bekräftades i den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen från år 2009. Riksdagen godkände den 25 november 2011 anslutningen till Ottawakonventionen som förbjuder infanteriminor. För Finlands del trädde konventionen i kraft den 1 juli 2012.

Vid riksdagens sammanträde den 25 november 2011 godkändes också utrikesutskottets betänkande där det konstateras att statsrådet genomför programmen för att kompensera infanteriminornas prestanda trots trycket på att skära i försvarsutgifterna och förutsätts en årlig rapport till riksdagens utrikes- och försvarsutskott om programmet för att kompensera infanteriminorna.

Anslutningen till konventionen föregicks av försvarsmaktens täckande utredning av hur kapacitet som kompenserar infanteriminorna kan byggas. I enlighet med utredningen ersätts den utgående prestandan genom att flera kapacitetsområden utvecklas, och deras sammanlagda verkan ökar försvarsmaktens kapacitet totalt sett. Enligt en rapport från en av försvarsministeriet tillsatt arbetsgrupp, som utredde infanteriminor år 2004, består den kapacitet som går förlorad när man avstår från infanteriminor av möjligheten att förhindra att hinder och pansarminor röjs, att förhindra att områden övervakas och används fritt av fienden, att skydda egna trupper och objekt samt att orsaka förluster. Enligt rapporten måste man för att ersätta denna kapacitet modernisera pansarminutläggningen, skaffa spanings-, övervaknings- och eldledningssensorer samt mörkerutrustning och splitterladdningar.

Planeringen av ersättandet av infanteriminornas prestanda inleddes vid försvarsmakten genast när statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse år 2004 blivit klar. De ersättande anskaffningarna inleddes år 2009 och de är i sin helhet genomförda år 2016 i enlighet med planerna. Ett flertal av projektets delhelheter har man kunnat genomföra med inhemska anskaffningar. Inga nedskärningar har gjorts i det program som gäller ersättande prestanda.

Innan tillträdet till Ottawakonventionen skedde hade försvarsmakten totalt 1 029 763 stycken infanteriminor som förbjuds i konventionen. Förstörandet av infanteriminorna inleddes omedelbart efter tillträdet till konventionen sommaren 2012. Försvarsmakten har redan förstört över 90 procent av infanteriminorna. Förstörandet slutförs före utgången av år 2015.

Försvarsförvaltningen har årligen gett riksdagens utrikes- och försvarsutskott en rapport om hur långt genomförandet av programmet för ersättande av infanteriminorna har framskridit.

Ottawakonventionen tillåter att infanteriminor bevaras för utvecklande av och utbildning i teknik för mindetektering, minröjning eller minförstöring. Också Finland har infanteriminor i lager för att kunna utveckla mindetekterings-, minröjnings- och minförstöringsteknikerna och för att kunna ge utbildning i dessa. Det kvarstående antalet minor räcker för utbildningsbehov i cirka 20 år.

Finland är part i Ottawakonventionen som förbjuder infanteriminor. Regeringen kommer inte att vidta några åtgärder för att säga upp konventionen.

Helsingfors den 2 april 2014

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna