Sök

Skriftliga spörsmål

04.02.15 14:18

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Raija Vahasalos/saml skriftliga spörsmål SS 1041/2014 rd

Till riksdagens talman

 

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 1041/2014 rd undertecknat av riksdagsledamot Raija vahasalo /saml:

 

Hur kan det ordnas så att de reservister som är över 60 år och som är engagerade i försvarsarbetet kan premieras för detta arbete?

 

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

I stadgarna för de föreningar som stöder försvaret finns det i allmänhet anvisningar om hur medlemmarna kan premieras. Den ledande principen i frivillig verksamhet är att aktörerna inte betalas lön, arvoden, dagtraktamente eller annan ersättning i pengar. Ersättningar för utgifter, i praktiken resekostnader, kan betalas i enlighet med de uppkomna utgifterna.

Till exempel i Försvarsutbildningsföreningen indelas den premiering som gäller alla frivilliga i en riksomfattande och en regional premiering. Till den förra hör föreningens miniatyrflagga, förtjänstmedalj (i guld med svärd, i guld och i silver), föreningens standar, stor medalj monterad på underlag, föreningens adress, stipendium och medaljer som delas ut vid tävlingar samt andra i första hand premieringar med föremål. Regionala premieringsformer är förtjänstmedalj (i järn), utbildnings- och stödenhetens standar, liten medalj monterad på underlag, distriktets adress, utbildnings- och stödenhetens adress, medaljer som delas ut vid tävlingar samt andra i första hand föremål som priser.

Vid Försvarsutbildningsföreningen delas utöver priser också incitament ut. Riksomfattande incitament är utnämning till årets utbildare vid föreningen samt ordnandet av möjligheter att studera i utbildningssystemen vid försvarsmakten, civila läroinrättningar och företag. Regionala incitament är utnämning till årets utbildare inom distriktet, utnämning till årets utbildare vid utbildnings- och stödenheten, ordnandet av möjligheter att studera vid regionala och lokala läroinrättningar, företag och försvarskurser, nya uppgifter, t.ex. befordring från utbildare till kursledare och beviljandet av olika slag av rättigheter som anknyter till utbildaruppgifter.

För frivilligt arbete försvaret till fromma kan man även andra än föreningen själv premiera. Då blir det fråga om sådan premiering som riddarordnarnas heders- och utmärkelsetecken, militära förtjänstmedaljen, försvarsmedaljer av olika grad, samarbetspartnernas förtjänstkors och förtjänstmedaljer samt stipendier från stiftelser och sammanslutningar som stöder försvaret eller står nära det. Incitament är bl.a. befordringar i militära grader, repetitionsövningsdygn och jämställda repetitionsövningsdygn på det sätt som Huvudstaben beslutar samt titlar och annat offentligt visande av aktning.

Av de ovan nämnda kan repetitionsövningsdygn och befordringar i militära grader inte komma i fråga för personer som är över 60 år. Enligt värnpliktslagen är de inte värnpliktiga, och hör därmed inte till försvarsmaktens reserv. För att kunna bli befordrad i militär grad i reserven förutsätts att personen till sin erfarenhet, sitt kunnande samt till sina fysiska egenskaper är kvalificerad för en mera krävande krigstida uppgift än tidigare. För dem som ska placeras i chefsuppgifter förutsätts också erfarenhet och påvisad ledarförmåga.

De frivilligas verksamhet är en absolut förutsättning såväl för att fritidssysselsättningen ska kunna upprätthållas som också för att det stöd som myndigheterna behöver ska kunna ordnas. Till exempel i Försvarsutbildningsföreningen finns det totalt cirka 2 800 frivilliga, av dem är cirka 1 500 utbildare som ingått förbindelse. I sin verksamhet sporras de av en vilja att verka i en grupp med god anda och möjligheten att förverkliga sig själva i en välorganiserad verksamhet. Försvarsförvaltningen är med om att sporra och premiera de frivilliga i deras viktiga arbete försvaret till fromma.

 

Helsingfors den 4 februari 2015

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna