Sök

Skriftliga spörsmål

07.07.21 12:08

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Mikko Kinnunens/cent skriftliga spörsmål SS 375/2021 rd

Svar på skriftligt spörsmål om att stödja den mentala hälsan hos beväringar

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 375/2021 rd undertecknat av riksdagsledamot Mikko Kinnunen /cent:

Hur kunde situationen för dem som fullgör sin beväringstjänst förbättras så att tjänstgöringen inte behöver avbrytas, hur kan man stödja en ung person som överväger att avbryta så att han eller hon inte ger upp för lätt, kan avbruten tjänstgöring på grund av psykiska orsaker förebyggas genom fler mentalvårdstjänster för beväringar, hur kan man säkerställa kontinuiteten i det psykiska stödet för beväringar när tjänstgöringen upphör och vilka åtgärder vidtar regeringen för att säkerställa att beväringarna får tillräckligt psykiskt stöd vid varje garnison med hjälp av psykologer eller psykiatriska sjukskötare?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmakten har under de senaste åren förnyat sitt utbildningssystem. Ett av målen för programmet Utbildning 2020 är att utveckla beväringstjänsten så att man kan minska antalet avbrott i beväringstjänsten och samtidigt stödja anpassningen till beväringstjänsten. Centrala verktyg är bland annat programmen om soldatens psyke och fysik som ingår i utbildningen i funktionsförmåga.

Utbildningen i fysisk funktionsförmåga som ingår i programmet för soldatens fysik gör det möjligt att klara sig i tjänsten och orka. Beväringarnas fysiska funktionsförmåga utvecklas genom en högklassig, mångsidig och uppåtgående utbildning. Utbildningen genomförs med ett uppmuntrande och handledande grepp. Utbildningen är positiv och motiverande och genomförs i god anda, så att den hjälper beväringarna att engagera sig i att utveckla sin egen fysiska kondition och att motionera på egen hand även på fritiden och i reserven.

Helheten gällande soldatens psyke sammanför utbildningen i psykisk, social och etisk funktionsförmåga.

Grunden för utbildningen i psykisk funktionsförmåga är bland annat medvetenhet om det egna agerandet, en positiv uppfattning om sig själv och sina egna påverkningsmöjligheter, stresstålighet och motivation. 

Gruppsammanhållning står i centrum för utbildningen i social funktionsförmåga. Social funktionsförmåga innebär bland annat förmåga att känna sig själv och förmåga att fungera som en del av en grupp. Den sociala funktionsförmågan är starkt förknippad med interaktionsfärdigheter, mänskliga relationer och devisen ”man överger inte en kamrat”, som är en central faktor som minskar avbrytandet av tjänstgöringen.

Till utbildningen i etisk funktionsförmåga hör på ett centralt sätt förmågan att motivera sitt agerande för sig själv och andra samt medvetenheten om bland annat sina egna värderingar, uppfattningen om rätt och fel samt förmågan att skilja dem åt. En etiskt handlingskraftig soldat förbinder sig till sin utbildning och till sin grupp.

Med tanke på engagemang i tjänstgöringen och förebyggande av avbrytande av tjänstgöringen är det av största vikt att det skapas förutsättningar för beväringar att anpassa sig till beväringstjänsten och Försvarsmaktens verksamhetsmiljö. Problem med anpassningen utgör en risk för avbrytande av tjänstgöringen och svag motivation i senare skeden av utbildningen. 

Under rekrytperioden skapas förutsättningar för att hela tjänstgöringen ska lyckas. Under rekryteringsperioden stöds beväringarnas anpassning till tjänstgöringen, utvecklingen av gruppsammanhållningen, utvecklingen av funktionsförmågan, utvecklingen av positiva attityder samt uppbyggnaden av inlärningsfärdigheter. Dessa utgör grunden för den militära utvecklingen under olika utbildningsperioder.

En del av orsakerna till avbrottet kan inte nödvändigtvis längre påverkas under beväringstjänsten, men den viktigaste faktorn, anpassningen, kan stödjas med olika praktiska metoder. Genom att stärka tjänstgöringsmotivationen och gruppsammanhållningen kan beväringarna bättre anpassa sig till beväringstjänsten och undvika situationer där tjänstgöringen riskerar att avbrytas. Tjänstgöringsmotivationen och gruppens stöd underlättar anpassningen till en ny och krävande miljö.

Tjänstgöringsmotivationen stöds innan tjänstgöringen inleds och under den. Detta hjälper beväringarna att anpassa sig till en ny typ verksamhetsmiljö. I stödet för beväringarnas psykiska hälsa betonas förebyggande verksamhet innan tjänstgöringen inleds, eftersom tyngdpunkten i beväringstjänsten ligger på inlärning av militära färdigheter och det i praktiken inte finns tid för separata terapiperioder för beväringar under den militära utbildningen. Tjänster för mental hälsa med låg tröskel som ges före tjänstgöringen har en nyckelroll i förbättringen av situationen i kommunerna.

Enligt 11 § i ungdomslagen ska försvarsmakten lämna ut uppgifter om unga som är i behov av stöd och som befrias från sin värnpliktstjänstgöring för att de inte är tjänstdugliga eller som avbryter sin tjänstgöring. Enligt ungdomslagen kan den ungas identifierings- och kontaktuppgifter meddelas hemkommunen utan hinder av sekretessbestämmelserna. Inom försvarsmakten har man vid sidan av anmälningsförfarandet i ungdomslagen redan sedan 2005 använt verksamhetsmodellen Time out, där man med den ungas samtycke har skickat en remiss till stödtjänsten Time out i hemkommunen, om den unga är i behov av stöd. I verksamhetsmodellen tar hemkommunen kontakt med den unga efter hemförlovningen och hjälper honom eller henne att få den hjälp som behövs. Under hemförlovningslektionerna som hålls i hemförlovningsskedet betonas möjligheten att besöka socialkuratorn separat om något är besvärligt i samband med hemförlovningen.

Jag delar oron överläget med avbruten värnplikt. Jag anser att det är viktigt att så många män i åldersklassen som möjligt och kvinnor som sökt sig till militärtjänst frivilligt genomgår utbildningen. Utbildningen av beväringar framskrider systematiskt enligt veckoprogrammen, varvid det i praktiken inte finns tid för terapeutiska vårdperioder som genomförs samtidigt av psykologer eller psykiatriska sjukskötare. I allvarliga akuta situationer, till exempel i fall som kräver psykiatrisk specialistvård, stöder sig försvarsmakten på den specialiserade sjukvården vid partnersjukhuset. I specialsituationer är det också möjligt att konsultera Försvarsmaktens psykiatriska överläkare. Psykiska problem som klart stör eller förhindrar tjänstgöringen leder efter en bedömning av en läkare vid truppförbandet vid behov till att tjänstgöringen avbryts, så att nödvändig vård kan ges i lugn och ro och på behörigt sätt i hemkommunen. Beväringar som har lindriga problem på grund av tjänstgöringen kan stödas med åtgärder av den psykosociala stödpersonalen vid truppförbandet vid fullgörandet av tjänstgöringen. Personalen vid truppförbandens hälsostationer, socialkuratorerna och militärprästerna representerar specialsakkunskap som baserar sig på omfattande utbildning och erfarenhet i stödjandet av beväringar.

Helsingfors 7.7.2021

Försvarsminister Antti Kaikkonen




Tillbaka till rubrikerna