Sök

Skriftliga spörsmål

19.12.13 12:00

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Mika Karis/sd skriftliga spörsmål SS 1128/2013 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 1128/2013 rd undertecknat av riksdagsledamot Mika Kari /sd:

Bör lagen ändras så att arbetsgivarna är tvungna att bevilja arbetstagaren ledigt med lön för övningar i landskapstrupperna?

 

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmaktens krigstida prestationsförmåga grundar sig i fråga om personalen på yrkesmilitärernas och reservisternas kunnande. Med en utbildning med hög kvalitet samt ett tillräckligt antal terrängdygn, fartygsdygn och flygtimmar skapas ett baskunnande hos de värnpliktiga och den avlönade personalen. Med tillräckliga repetitionsövningar upprätthålls och utvecklas det baskunnande som skapats vid beväringsutbildningen och utökas reservisternas kunnande i de mest krävande uppgifterna. Vid en eventuell hotsituation försäkrar man sig genom en förhandsvarning som ges i rätt tid om att repetitionsövningarna ökas och att den personal som är placerad i de krigstida trupperna får en tillräcklig utbildningstid motsvarande hotet och kraven på prestationsförmåga.

Det centrala målet för försvarsmaktsreformen är att återställa utbildnings- och övningsverksamheten på den nivå som kraven gällande kunnandet förutsätter. Från och med år 2015 är målet att utbilda minst 18 000 reservister vid repetitionsövningar årligen. Enligt värnpliktslagen kan bl.a. en värnpliktig, vars deltagande i en repetitionsövning skulle orsaka hans arbetsgivare särskilt allvarlig olägenhet eller skada i verksamheten, beviljas befrielse från repetitionsövningen. I genomsnitt har cirka 20 procent av dem som har förordnats till en repetitionsövning beviljats befrielse från den. För att det ska kunna säkerställas att den truppvisa övningen är effektiv borde antalet som får befrielse vara högst tio procent.

Landskapskompanierna hör till försvarsmaktens krigstida regionala trupper, vilkas kunnande och handlingsförmåga upprätthålls förutom med repetitionsövningar och försvarsmaktens frivilliga övningar också med militär utbildning som beställs av Försvarsutbildningsföreningen. Årligen kallas cirka 8 000 av försvarsmakten utvalda personer till denna frivilliga utbildning. I landskapskompaniernas verksamhet och övning framhävs samarbetet mellan de regionala och de lokala myndigheterna. Övningarna ordnas i regel på veckoslut för att både myndigheter och de frivilligorganisationer som är med i verksamheten ska kunna delta i dem i så fulltalig skala som möjligt.

Hittills har det inte ansetts motiverat att ändra lagen så att arbetsgivarna skulle vara tvungna att bevilja arbetstagare ledigt med lön för att delta i landskapstruppernas frivilliga övningar. Bland annat genom de regionala försvarskurserna och information som riktas till företagare strävar försvarsmakten efter att säkerställa att arbetsgivarna har korrekt information såväl om repetitionsövningarnas som de frivilliga övningarnas betydelse för försvarsmaktens prestationsförmåga och beredskap.

Helsingfors den 19 december 2013

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna