Sök

Skriftliga spörsmål

26.02.16 12:33

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Markus Mustajärvis/vänst skriftliga spörsmål SS 25/2016 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 25/2016 rd undertecknat av riksdagsledamot Markus Mustajärvi /vänst m.fl.:

Till vem, från vem och när kom initiativet till ett flottiljbesök av en enhet vid Förenta staternas nationalgarde?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Enligt regeringsprogrammet ska Finland stärka vårt lands försvarsförmåga och intensifiera det internationella säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet samt ett omfattande transatlantiskt samarbete.

Försvarssamarbetet ingår som en del i att utveckla, upprätthålla och använda den finska försvarsförmågan. Ett intensivt försvarssamarbete stärker Finlands försvar och säkerhet både i normala och exceptionella förhållanden.

De internationella övningarna har breddats från att ha varit verksamhet koncentrerad på militär krishantering till att gälla upprätthållande och utvecklande samt gemensam användning av de väpnade styrkornas prestationsförmågor. För Finland är deltagandet i internationella övningar och snabbinsatsstyrkor en del av utvecklandet av försvaret och dess beredskap. I synnerhet kriserna under de senaste tiderna har visat att försvaret förutsätts ha förmåga och beredskap att reagera på säkerhetshot som utvecklas snabbt och är svåra att förutse samt förmåga att idka vidsträckt samarbete.

Finland har fördjupat sitt försvarssamarbete i synnerhet med Förenta staterna, Sverige och Nato. Det fördjupade samarbetet och en starkare förtrolig relation har återspeglat sig på övningarna. Nyttan av övningarna har blivit större i och med att innehållet i dem har utvecklats. En långsiktig, planenlig och ömsesidig samverkan utvecklar betydligt försvarsförmågan samt stärker samtidigt partnerskapsrelationerna på alla nivåer och skapar förutsättningar för att vidareutveckla dem.

Under de kommande åren ligger tyngdpunkten i den internationella utbildnings- och övningsverksamheten på de övningar som ska göras med Förenta staterna, Sverige och Nato. Målet för övningarna är att utveckla styrkornas nationella beredskap och prestationsförmåga samt personalens och styrkornas kunnande och handlingsförmåga. Tyngdpunkten i deltagandet ligger på krävande internationella övningar.

Förenta staterna meddelade i maj 2014 att de med en miljard dollar ökar resurserna till de styrkor som är stationerade i Europa. Som en följd av detta har samarbetsmöjligheterna med Förenta staterna ökat och flera europeiska länder, däribland Finland, reder ut möjligheterna att intensifiera utbildnings- och övningssamarbetet med de amerikanska styrkorna. Också till följd av den teknologi som redan är i användning är Förenta staterna en viktig partner för det finska flygvapnet.

Försvarsförvaltningen har tillsammans med Förenta staternas militärmyndigheter sedan hösten 2014 rett ut samarbetsmöjligheterna gällande bl.a. utbildning och övningar. Till följd av att övningarna har en planeringscykel på cirka två år och av försvarsmaktens verksamhets- och resursplanering, har huvudvikten vid granskningen av den bilaterala övningsverksamheten från första början legat på verksamhet tidigast under år 2016. I granskningen har samarbetsmöjligheterna i fråga om sådant som båda parterna har nytta av kartlagts.

Som en fortsättning på den granskning som beskrivs ovan föreslog Förenta staterna för huvudstaben i februari 2015 att en enhet vid Förenta staternas flygvapens nationalgarde kunde delta i flygutbildningssamarbete eller flottiljbesök i Finland våren 2016. Utgående från detta gav huvudstaben flygvapnet i uppdrag att reda ut förutsättningarna att genomföra flygutbildningssamarbete och ett flottiljbesök.

Finlands deltagande i internationell utbildnings- och övningsverksamhet övervägs alltid från fall till fall genom att det bedöms vilket mervärde varje övning ger med tanke på det nationella försvaret. I övningssamarbetet såg man fördelar, bl.a. en möjlighet att ansluta det till de etablerade gränsöverskridande utbildnings- och övningsflygningarna mellan de nordiska flygvapnen. Övningar som genomförs i Finland är också särskilt nyttiga, eftersom övningssamarbetet i omfattande grad kan utnyttjas när försvarsmaktens verksamhet utvecklas och utvärderas. Utifrån den gemensamma planeringen inbegreps flottiljbesöket i planen för försvarsmaktens internationella övningsverksamhet under år 2016.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade vid sitt gemensamma möte den 20 november 2015 Finlands deltagande i snabbinsatsstyrkorna och i den internationella utbildnings- och övningsverksamheten. På basis av denna behandling fattade försvarsministeriet den 24 november 2015 beslut om godkännande av planen för försvarsmaktens internationella övningsverksamhet.

Helsingfors  den  26  februari 2016


Försvarsminister Jussi Niinistö


Tillbaka till rubrikerna