Sök

Skriftliga spörsmål

16.04.14

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Maria Tolppanens/saf skriftliga spörsmål SS 248/2014 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 248/2014 rd undertecknat av riksdagsledamot Maria Tolppanen /saf:

Vad har regeringen för avsikt att göra för att försvarsmakten i fortsättningen ska beakta militärpersonernas grundlagsenliga individuella frihet genom att tillåta användningen av mustascher och skägg samt modernare frisyrer?


Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Bestämmelser om en militärpersons yttre finns för närvarande på lagnivå i 45 § 4 mom. i lagen om försvarsmakten (551/2007) enligt vilket försvarsmaktens huvudstab bestämmer närmare om militäruniformer och uniformer samt om användning av militäruniformer.

I fråga om de värnpliktiga föreskrivs i 66 § i värnpliktslagen (1438/2007) om det yttre hos en värnpliktig. Enligt 1 mom. ska det yttre hos en värnpliktig uppfylla sådana krav som den militära enhetligheten och säkerheten i samband med tjänstgöringen förutsätter. I paragrafens 2 mom. konstateras att närmare bestämmelser om det yttre hos den som tjänstgör enligt värnpliktslagen utfärdas som militärt kommandomål.

Vid försvarsmakten bestäms om en militärpersons klädsel och snygghet i Allmänna tjänstereglementet, som kommendören för försvarsmakten fastställer som ett militärt kommandomål.

Riksdagens justitieombudsman har i sitt avgörande av den 23 juni 1999 (Dnr 57/4/99) ansett att bestämmelserna om klädsel och snygghet i allmänna tjänstereglementet eller de detaljerade anvisningar som getts på basis av dem som helhet inte kränker de grundläggande fri- och rättigheter som anknyter till den personliga integriteten och skyddet för privatlivet och inte heller jämlikheten mellan könen eller jämställdheten mellan kvinnor och män.

Justitieombudsmannen konstaterade att bestämmelserna i allmänna tjänstereglementet inte stod i konflikt med de bestämmelser om grundläggande fri- och rättigheter som tryggar individens människovärde, personliga integritet eller skyddet för privatlivet, när man beaktar den militära tjänstgöringens karaktär och de nödvändiga begränsningar av friheten som följer redan av detta. Om de nödvändiga begränsningarna av friheten borde enligt justitieombudsmannens uppfattning emellertid föreskrivas genom lag.

Försvarsmakten har i dagens läge inte ansett det nödvändigt att ändra rådande praxis. I den lagstiftning som gäller försvarsministeriets förvaltningsområde finns det dock ingen uttrycklig bestämmelse som skulle gälla utseendet hos en militärperson i tjänst.

Helsingfors den 16 april 2014

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna