Sök

Skriftliga spörsmål

25.04.12 08:30

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Lea Mäkipääs /saf skriftliga spörsmål SS 250/2012


Till riksdagens talman
 
I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 250/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Lea Mäkipää /saf:

Har regeringen för avsikt att i dessa fall underlätta ibruktagandet av kontraktsböter i anknytning till personalens militärpension till den del som det hänger samman med behovet att flytta för den personal som drabbas av statens nedkörning av försvarsmakten och av uppsägning som en följd av detta, vilket är arbetsläget för de personer,  vilkas specialkompetens är koncentrerad till Hornet-jaktplanen, var kan man hitta den kunniga personal som behövs för serviceverksamheten vid den tidpunkt när flygverksamheten återställs på den nivå den hade år 2010 om personalen eventuellt säger upp sig från försvarsmakten som en följd av nedkörningen, är sparläget verkligt t.ex. i fråga om Hornet-jaktplanen i Birkaland och har behovet att bygga nya verksamhetslokaler beaktats, har de tidsmässiga fördröjningarna i alarmuppdragen i Södra Finland, bränsleförbrukningen och inverkan av väderförhållandena på starten vid ett alarmuppdrag beaktats och är det möjligt att regeringen ännu på ovan nämnda grunder kunde överväga att återta beslutet om att flytta Hornet-jaktplanen i Birkaland?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Genom försvarsmaktsreformen återställs den hanterbara jämvikten i försvarsutgifterna, vilket garanterar att försvarsförmågan kan upprätthållas på lång sikt. Vid flygvapnet eftersträvas med reformen långsiktiga strukturella inbesparingar på så sätt att kärnverksamheten, förmågan att avvärja luftangrepp, tryggas.

Försvarsministeriet är medvetet om de utmaningar som försvarsmaktsreformen medför. Vid förändringar kan rättvisa bäst beaktas genom att de konsekvenser som förändringarna medför reds ut så väl som möjligt och genom att det eftersträvas att de olägenheter som orsakas kan minimeras utgående från detta. Utgångspunkten är att den personal som är föremål för förändringen placeras i uppgifter som till sina krav, sin art och sin lön så väl som möjligt motsvarar de tidigare uppgifterna. Genom personalplanering säkerställs den kompetens som behövs inom organisationens olika nivåer och uppgifter under omvandlingsfasen och efter den. I försvarsmaktsreformen är målet att när en persons nuvarande uppgifter dras in eller flyttas någon annanstans ska personen kunna anvisas en ny uppgift någonstans inom försvarsmakten. Ifall arbetsgivaren inte kan anvisa personen en ny uppgift, realiseras inte heller den förbindelseersättning om vilken föreskrivs i försvarsministeriets förordning om förbindelsetider och förbindelseersättningar (1126/2008).

Försvarsmakten följer en god personalpolitik och principerna för en bra arbetsgivare i omvandlingssituationen. Som en del av den fortsatta planeringen samt av de samarbetsförhandlingar som ska föras definierar man i detalj de förändringar som gäller personalen. I de personalarrangemang som försvarsmaktsreformen medför strävar man efter att säkerställa att personalen behandlas jämlikt. Målet är att var och en som är föremål för förändringen ska få arbete, i första hand inom försvarsmakten och i andra hand på annat håll inom statsförvaltningen eller i arbetslivet. Som stödåtgärder för personalen kan användas ett s.k. överbemanningsförfarande i en situation där en person som är föremål för en förändring hotas av uppsägning och han eller hon har ett år eller kortare tjänstgöringstid kvar till pensionsåldern.

I försvarsmaktsreformen eftersträvas hållbara strukturella inbesparingar på lång sikt och de måste granskas som en helhet. Vid flygvapnet har som centrala faktorer beaktats verksamhetsmiljön samt operativa synpunkter. Också efter omorganiseringen är flygvapnet med sin jaktplansflotta närvarande i hela Finland. Basen i Birkaland kommer fortsättningsvis att användas av flygvapnet och dess strukturer upprätthålls och utnyttjas. En del av den fredstida jourverksamheten kommer också i fortsättningen att bedrivas decentraliserat på så sätt att hela nätet av baser utnyttjas.

Helsingfors den 24 april 2012

Försvarsminister Stefan Wallin


Tillbaka till rubrikerna