Sök

Skriftliga spörsmål

26.11.13 13:41

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Jyrki Yrttiahos/vg skriftliga spörsmål SS 1005/2013 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 1005/2013 rd undertecknat av riksdagsledamot Jyrki Yrttiaho /vg:

Varför informerar försvarsministeriet och försvarsmakten inte öppet om deltagandet i Natos krigsövning Steadfast Jazz och om innehållet i den, är det förenligt med finska säkerhetsintressen att delta i denna övning, i synnerhet som starka drag av en demonstration riktad mot Ryssland är förknippade med den, är Finland de facto kopplat till Förenta staternas och Natos strategi som gäller Östersjöområdet, Baltikum och Norden, och har det i Finlands linje skett en bestående förändring också i fråga om övningarnas karaktär?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

 

För Finlands del är deltagandet i multinationell utbildnings- och övningsverksamhet en central del av försvarssamarbetet och utvecklandet av vår försvarsförmåga. I fortsättningen ökar övningsverksamheten i betydelse vid utvecklandet av alla europeiska länders försvarsmakters kapaciteter och samverkansförmåga. Också enligt Statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse (SRR 6/2012 rd) och riksdagens utrikesutskotts betänkande (UUB 1/2013 rd) med anknytning till denna framhävs betydelsen av försvarssamarbetet i framtiden. Finland deltar i samarbetet utgående från sina egna utgångspunkter både inom bilaterala och multilaterala ramar (Nordefco, EU, Nato) och utnyttjar aktivt och fullt ut de möjligheter som det multinationella övningssamarbetet erbjuder oss.

Republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts gemensamma möte stakar årligen ut riktlinjerna för tyngdpunktsområdena i försvarsmaktens internationella övningsverksamhet och utgående från detta godkänner försvarsministeriet övningarna. Finlands deltagande i Natos övning Steadfast Jazz den 2-9 november 2013 godkändes i enlighet med normal praxis. Sju stabsofficerare från försvarsmakten deltog i övningen.

Finland har deltagit i Natos snabbinsatsstyrkors övningsverksamhet med stabspersonal och trupper från och med år 2008. Övningen Steadfast Jazz och Finlands deltagande i den behandlades vidsträckt i de nationella medierna hösten 2013. Försvarsförvaltningen producerade aktivt information om övningen för medierna som sedvanligt bakgrundsarbete.

Försvarsmakten informerar om internationella övningar på sin webbplats. I regel informeras om alla övningar, i vilka försvarsmakten deltar med trupper, med ett pressmeddelande till medierna. Sådana övningar som man deltar i med stabspersonal informeras det däremot inte alltid om. Avsikten var att ge ut ett pressmeddelande på förhand om deltagandet i övningen Steadfast Jazz, men på grund av ett sjukdomsfall skickades pressmeddelandet aldrig ut. Till denna del har verksamhetssättsmodellen för försvarsmaktens kommunikation nu justerats.

Det aktionsområde och scenario som skapades för Natos snabbinsatsstyrkors övning Steadfast Jazz var fiktiva med undantag av Nato-ländernas områden som var verkliga. Övningens aktionsområde omfattade inte Ryssland och det fanns inga drag som riktade sig mot Ryssland i övningsscenariot. I all sin verksamhet betonar Nato transparens och även övningen Steadfast Jazz hade man i god tid på förhand informerat Ryssland om. Det är viktigt att komma ihåg att Nato-länderna också regelbundet samlas till gemensamma möten med Ryssland i sammansättningen Nato-Ryssland -rådet, varvid dessa 29 stater behandlar samarbetet mellan Nato och Ryssland och teman som är av gemensamt intresse.

Finlands deltagande i såväl EU:s som Natos snabbinsatsstyrkor samt i den övningsverksamhet som hänför sig till dem har väl motsvarat de mål som ställts på verksamheten. Båda är också i fortsättningen viktiga instrument vid utvecklandet och upprätthållandet av den finska försvarsförmågan och militära krishanteringsberedskapen. Även i riksdagens utrikesutskotts betänkande, som relaterar till statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse, konstateras det att Finland måste sträva efter att fullt ut utnyttja de möjligheter som Natos övningar erbjuder för att utveckla kompatibiliteten och kapaciteterna.

Helsingfors den 26 november 2013

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna