Sök

Skriftliga spörsmål

22.02.13

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Jussi Niinistös /saf m.fl. skriftliga spörsmål SS 2/2013 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 2/2013 rd undertecknat av riksdagsledamot Jussi Niinistö /saf m.fl.:

På vilket stadium är förnyandet av Försvarsmaktens stormgevär just nu,
planeras det en övergång till den kaliber som är typisk för Nato-länderna och
har regeringen för avsikt att betona den inhemska produktionen när förnyandet blir aktuellt?
Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmakten planerar inte att förnya stormgeväret under detta decennium. Just nu pågår ett projekt för att modernisera den nuvarande modellen 762 RK 62, där en del av de befintliga 762 RK 62 vapnen förnyas i fråga om gevärskolven och fästena för tilläggsutrustning.

Vid Försvarsmakten planeras ingen övergång till den kaliber som är typisk för Nato-länder när stormgevären förnyas. Under slutet av 2020-talet blir det eventuellt aktuellt att ersätta de nuvarande stormgevären.

Försvarsmakten följer aktivt den allmänna vapenutvecklingen och provar olika slags vapen inom ramen för normal och kontinuerlig forsknings- och utvecklingsverksamhet. Under de senaste åren har man i anknytning till testnings- och försöksverksamheten bekantat sig med flera olika finkalibriga vapen med kaliber mellan 4 och 12.7 mm. Försök har också gjorts med kalibrerna 5.56x45 och 7.62x39.

Försvarsmaktens vapeninköp under den närmaste tiden har inget samband med anskaffningen av stormgevärets efterträdare. Med vapeninköpen utrustas trupperna så att de motsvarar olika krav och ersätts vapen som saknas eller blir föråldrade i användning. De vapen med NATO-kaliber som ska skaffas i framtiden är avsedda att användas av specialtrupper samt i krishanteringsuppdrag för att man ska kunna säkerställa internationell kompatibilitet. Till mängden är de ovan nämnda anskaffningarna mycket små ställda i relation till den totala mängden anskaffningar för försvarsmaktens trupper.

Vad gäller frågan om regeringen har för avsikt att betona den inhemska produktionen i denna sak, konstaterar jag följande. Avgörandena ligger till denna del ganska långt i framtiden, och det är för tidigt att dra upp några linjer i fråga om de anskaffningar som eventuellt kommer att göras i framtiden. I detta skede kan det konstateras att Finland har haft och även i dagens läge har högklassigt kunnande inom skjutvapensektorn. Utöver de sysselsättande effekterna, ger inhemskt kunnande inom sektorn i allmänhet fördelar som sammanhänger med försörjningsberedskapen under materielens driftstid.

Helsingfors den 22 februari 2013

Försvarsminister Carl Haglund


Tillbaka till rubrikerna