Sök

Skriftliga spörsmål

03.04.12 13:54

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Jussi Halla-ahos /saf skriftliga spörsmål SS 191/2012

Till riksdagens talman
 
I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 191/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Jussi Halla-aho /saf:

Gav försvarsminister Stefan Wallin försvarsmakten direktiv om att lämna bort Dragsvik från listan på enheter som hotas av nedläggning, eller talar kommendör Puheloinen s.k. modifierad sanning och ifall Wallin, på det sätt som kommendör Puheloinen har rapporterat, direkt påverkade bevarandet av garnisonen i Dragsvik och hans motiv inte var språkpolitiska, frågar jag, vilka icke-språkpolitiska faktorer gav Dragsvik förtur framom de garnisoner om vilka beslutades att de ska läggas ned?


Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Reformeringen av försvarsmaktens truppförbandsstruktur har behandlats bl.a. vid ett seminarium den 26 oktober 2011 mellan kommendören för försvarsmakten och försvarsministeriet. I det beredningsmaterial gällande försvarsmaktsreformen som Huvudstaben utarbetade inför seminariet konstaterades att efter den reform som ska verkställas under regeringsperioden är det möjligt att fortgå med att anpassa den fredstida strukturen så att den motsvarar den årskull som ska utbildas och trupproduktionens behov fram till utgången av år 2017. I samband med detta utvärderades också en förflyttning av funktionerna vid Nylands brigad till garnisonen i Obbnäs. Vid seminariet där försvarsmaktsreformen förbereddes beslöt man att i enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet planera de reformer som ska genomföras under denna riksdagsperiod och de åtgärder som behövs för detta. Utan någon planeringsram och riktlinjerna i den kommande säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen ville man inte börja bedöma behoven av ändringar under tiden efter regeringsperioden. Samtidigt ville man vid försvarsministeriet försäkra sig om att de inbesparingar som behövs kan uppnås under regeringsperioden och att inga nedskärningar skjuts upp till tiden efter den nuvarande regeringsperioden.

Diskussionen om Nylands brigad fördunklas av att två till sin betydelse olika saker blandas ihop i talspråk. Med garnison avses ett militärområde på vilket finns truppförband och militära inrättningar. Försvarsmaktens trupper som är verksamma i garnisonen i Dragsvik är Nylands regionbyrå och Nylands brigad. Riksdagsledamot Halla-aho torde i sitt spörsmål dock avse Nylands brigad. Jag betonar att Nylands brigad inte i någon fas av planeringen och således ingenstans i huvudstabens beredningsmaterial har föreslagits bli nedlagd. Vid beredningen av försvarsmaktsreformen utvärderades truppförbanden på kriterier som också har presenterats offentligt. Det centralaste motivet till en ändring av truppförbandsstrukturen är arrangemangen i fråga om trupproduktionen. Nylands brigad är ett medelstort truppförband inom marinen, som utbildar personal huvudsakligen för de trupper som är verksamma på kusten. I utbildningen ingår verksamhet i skärgården och på kusten, vilket ställer särskilda krav på brigadens placeringsort. Brigaden har till sitt förfogande ändamålsenliga övningsområden både i skärgården och på fastlandet. Truppen har tillräckliga utrymmen för att förvara och underhålla den specialmateriel som den använder.

Nylands brigad omfattar två truppenheter, vid vilka 1 500 beväringar inleder tjänstgöring varje år. Vid brigaden genomförs utbildningen av svenskspråkiga värnpliktiga. Av dem som inleder tjänstgöring är cirka 15 % finskspråkiga. Språklagen (6.6.2003/423, paragraf 39) konstaterar att minst ett truppförband ska vara svenskt. I motiveringarna till språklagen har det preciserats att med ett truppförband avses organisationer på brigadnivå. Kommandospråket är finska. Utbildning, förvaltning och tjänster genomförs på svenska.

I försvarsmaktens beredningsmaterial har det planerats att marinens trupper ska omorganiseras under regeringsperioden så att hela kapaciteten vid garnisonen i Obbnäs tas i bruk i full skala. Därmed hade det med tanke på utrymmena inte varit möjligt att överföra funktionerna vid Nylands brigad eller delar av den. Med anledning av det som sägs ovan är det inte möjligt att under denna regeringsperiod utföra en eventuell förflyttning av Nylands brigad eller omorganisera den nödvändiga verksamheten någon annanstans.

Helsingfors den 3 april 2012

Försvarsminister Stefan Wallin


Tillbaka till rubrikerna