Sök

Skriftliga spörsmål

15.04.16 12:42

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Carl Haglunds/sv skriftliga spörsmål SS 161/2016 rd

Till riksdagens talman


I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 161/2016 rd undertecknat av riksdagsledamot Carl Haglund /sv:


Vad ämnar regeringen göra för att trygga den frivilliga försvarsutbildningens finansiering, verksamhet och kvalitet?
 
Som svar på detta spörsmål anför jag följande:


Enligt lagen om frivilligt försvar (556/2007) är Försvarsutbildningsföreningens offentliga förvaltningsuppgift att


1) ordna militär utbildning och utbildning som främjar den militära förmågan när de hör till det frivilliga försvaret samt att ge information och upplysning om det frivilliga försvaret,


2) utveckla kvinnornas möjligheter att delta i det frivilliga försvaret och ordna tillhörande militär utbildning och utbildning som främjar den militära förmågan,


3) styra, stödja och samordna medlemsorganisationernas försvarsutbildning.


I enlighet med lagen tas i statsbudgeten årligen in ett anslag inom vars ram Försvarsutbildningsföreningen beviljas statsunderstöd för omkostnader som föranleds av de offentliga förvaltningsuppgifter föreningen har enligt lagen. Statsunderstöd beviljas inte för omkostnader som föranleds av militär utbildning som beställs av försvarsmakten.


Enligt de direkta anpassningsåtgärder för den offentliga ekonomin som regeringen beslöt om i maj 2015 skärs stödet till organisationer och sammanslutningar ner med fem miljoner euro från och med 2016. För att verkställa beslutet föreslogs i regeringens proposition om statsbudgeten för 2016 att anslaget som anvisats för att stödja försvarsorganisationernas verksamhet skärs ner med 20 procent, motsvarande 399 000 euro. Därigenom skulle Försvarsutbildningsföreningens statsunderstöd ha minskat med 350 000 euro. I riksdagens behandling av budgeten ökade finansutskottet momentet med 400 000 euro. I sitt fördelningsbeslut riktade försvarsministeriet ökningen till Försvarsutbildningsföreningen, vars statsunderstöd för 2016 uppgår till 1,804 miljoner euro. Detta är 50 000 euro mer än 2015. Liksom 2015 betalar försvarsmakten 1,0 miljoner euro för den utbildning som beställts av Försvarsutbildningsföreningen. Dessutom får Försvarsutbildningsföreningen enligt sin budget avkastningar och understöd motsvarande 573 000 euro år 2016. Finansministeriet föreslog en motsvarande nedskärning i försvarsorganisationernas finansiering också 2013 och 2014. I likhet med 2015 återställde finansutskottet finansieringen till den nivå försvarsministeriet föreslagit i sin budgetproposition.


Det frivilliga försvarets betydelse och dess verksamhet som en del av samhällets övergripande säkerhet utreds i den försvarspolitiska redogörelsen som är under beredning. Försvarsutbildningsföreningens verksamhet ingår i den helhet som utreds. Riksdagens behandling av redogörelsen kommer att lägga grunden för Försvarsutbildningsföreningens verksamhet. Samtidigt avgörs hur offentliga förvaltningsuppgifter ska finansieras för att trygga föreningens verksamhetsförutsättningar under kommande år.

 
Tills vidare har man kunnat säkerställa att Försvarsutbildningsföreningens verksamhetsförutsättningar ligger på den nivå som de offentliga förvaltningsuppgifterna förutsätter. De ständiga målen att skära ner det statsunderstöd som föreningen får har i hög grad försvårat planeringen av verksamheten. I och med den redogörelse som är under beredning utreds betydelsen och behovet av Försvarsutbildningsföreningens verksamhet och därmed säkerställs att verksamhetens årliga finansiering är på den nivå som riktlinjerna i redogörelsen förutsätter. Innan redogörelsen behandlas i riksdagen och några beslut fattas försöker försvarsministeriet påverka att Försvarsutbildningsföreningens statsunderstöd hålls på samma nivå som 2016.


Helsingfors    8.4.2016

Försvarsminister Jussi Niinistö


Tillbaka till rubrikerna