Sök

Skriftliga spörsmål

19.06.13 15:08

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Arja Juvonens /saf skriftliga spörsmål SS 498/2013 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 498/2013 rd undertecknat av riksdagsledamot Arja Juvonen /saf:

Vilken är regeringens syn på garnisonernas beredskap att förhindra självmord och hur har den för avsikt att främja garnisonernas möjligheter till förebyggande arbete?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmakten åläggs att förhindra självmord bland beväringarna bl.a. enligt Europeiska människorättsdomstolens riktlinje, som säger att staten när den ålägger medborgarna att fullgöra militärtjänst ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda individens liv utöver mot andra riskfaktorer också mot självmord. Beväringarna i ung ålder omfattas också av den nationella strategin för förhindrande av olyckor bland barn och ungdomar. I strategin ingår förhindrande av självmord.

På 2000-talet har det skett 0-5 självmord per år bland beväringarna, i genomsnitt 2-3. Självmord är mera sällsynta bland beväringar än bland unga män i samma ålder som inte fullgör militärtjänst. Försvarsmakten har lyckats minska dödsfallen bland beväringarna med cirka 75 procent och självmorden med cirka 66 procent jämfört med dödsfallen under 1990-talet. Minskningen av dödsfallen visar att man genom att ordna mentalt stöd, förbättra tjänstgöringssäkerheten, ordna hälsovård och utbildning inom försvarsmakten har fått till stånd betydande effekter vad gäller en minskning av dödligheten bland beväringarna.

Viktigt när det gäller att förebygga självmord är att de ungdomar som inleder beväringstjänst hälsomässigt har förutsättningar att klara av tjänstgöringen. Hälsogranskningar före beväringstjänsten görs vid hemkommunens hälsocentral, vid behov på uppbåden och två veckor efter att beväringstjänsten inletts vid garnisonens hälsostation. De sjukdomar som innebär en förhöjd självmordsrisk förhindrar beväringstjänsten eller i gränsfall begränsar tjänstedugligheten och förutsätter att hälsan bevakas. De rekryter som har haft eller har psykiska symtom då ankomsthälsokontrollen görs bör alltid styras vidare för en läkarbedömning. Psykiatrisk vård ordnas för beväringarna via försvarsmakten. Till den civila specialsjukvården kommer en beväring inom en vecka med läkarremiss inom ramen för partnerskapsavtal.

Den personal vid försvarsmakten som tar emot rekryter har fått utbildning också i att möta problem som dyker upp under beväringarnas tjänstgöringstid. Utöver personalen vid hälsostationerna erbjuder också truppförbandens socialkuratorer och militärpastorer beväringarna samtalsstöd. Kommendören för försvarsmakten inledde år 2011 i alla truppförband åtgärdsprogrammet man lämnar inte en kamrat, vars mål är att tidigt upptäcka samt förhindra problem med illamående och mental hälsa hos beväringar. I synnerhet tjänstgöringskamraternas och beväringskommitténs roll är stor när det gäller att identifiera illamående hos beväringar, eftersom de flesta unga hellre pratar om sina bekymmer med jämnåriga. Väestöliitto och försvarsmakten upprätthåller på basis av ett samarbetsavtal en stödtelefonstjänst för beväringar, som är en kostnadsfri och anonym telefontjänst för ungdomar i uppbådsfasen och för dem som fullgör sin beväringstjänst. Tjänsten hjälper genom samtalsstöd.

Personalen vid truppförbandens hälsostationer utbildas och stöds av sakkunniga vid Centralen för Militärmedicin och de får regelbundet kompletterande utbildning. Utöver detta har Föreningen för Mental Hälsa i Finland och Finlands Röda kors bedrivit utbildningssamarbete med personalen vid försvarsmakten när det gäller att erbjuda mental och psykisk förstahjälp, och av truppförbanden har bl.a. Karelska brigaden själv aktivt ordnat dylik utbildning för sin personal.

Försvarsministeriet stöder försvarsmaktens strävanden att också i fortsättningen utveckla beväringstjänsten i en riktning som främjar den mentala hälsan och aktivt ingriper i beväringarnas problemsituationer.

Helsingfors den 19 juni 2013

Försvarsminister Carl Haglund


Tillbaka till rubrikerna