Sök

Skriftliga spörsmål

11.02.15 13:45

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Ari Jalonens/saf skriftliga spörsmål SS 1034/2014 rd

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 1034/2014 rd undertecknat av riksdagsledamot Ari Jalonen /saf:

Har ministern för avsikt att sörja för att Sako Oy:s vapentillverkning hålls kvar i Finland och för sin del tryggar vår försörjningsberedskap och

har ministern för avsikt att föreslå stöd för våra prickskyttars vapenanskaffning i fråga om gevären Sako TRG-42 och TRG-22 så att de får tillräcklig övning i att använda gevärstypen i fråga och är så skickliga användare av den som möjligt t.ex. i krissituationer?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Prickskyttarnas verksamhet är ett viktigt delområde av försvarets sammanlagda eldkraft. Jag anser att det är utmärkt att Sako Oy, som är verksamt här i landet, även om det numera ägs av den traditionella italienska Beretta-vapentillverkaren, i denna sak kan betjäna försvarets förmågor. Sakos inhemska gevär i TRG-serien säljs också som jaktvapen.

Sako Oy har under decenniernas gång blivit bekant för generationer av beväringar som tillverkare av försvarsmaktens stormgevär och lätta maskingevär, och bolaget har haft stor betydelse med tanke på försörjningsberedskapen. Försvarsmakten har inte för närvarande någon beställning på stormgevär hos Sako. Det är inte ännu aktuellt med att anskaffa en helt ny generation av stormgevär.

Enligt statsrådets i december 2013 förnyade beslut om målen med försörjningsberedskapen ska sådan försvarsindustri som är av avgörande betydelse och kompetensen inom den samt sådan serviceproduktion som har anknytning till centrala nationella säkerhetsfördelar upprätthållas och stödas med statens åtgärder.

I försvarsförvaltningens materielpolitik har det skrivits in att försvarsförvaltningen främjar upprätthållandet och utvecklandet av inhemsk industriproduktion på de kompetensområden som är strategiska och kritiska för det finska försvaret och för sin del skapar förutsättningar för branschens framtid. När de egna nationella anskaffningsbehoven inte ensamma räcker till för att trygga en lönsam verksamhet för industrin, stöder förvaltningen aktivt försvarsindustrins exportförutsättningar och internationalisering.

Jag tackar riksdagsledamot Jalonen för tanken på att ordna ett särskilt stödelement för reservisternas köp av Sakos TRG-gevär som jaktvapen. I dagens läge får reservisterna vid repetitionsövningarna sin beväpning tilldelad av försvarsmakten. Staten kan inte subventionera enskilda medborgares vapenköp.

I fråga om utbildningen är det positivt att inom synhåll finns en ökning av antalet repetitionsövningar, varvid också prickskyttarnas repetitionsövningar kan utökas. Det bör observeras att till följd av vissa drag i prickskytteverksamheten kan den endast i begränsad utsträckning övas utanför försvarsmakten. Detta specialkunnande har man de bästa möjligheterna att upprätthålla via försvarsmaktens repetitionsövningar. Också allmänt taget strävar man inom försvarsmakten numera bättre än tidigare efter att beakta de värnpliktigas specialkunnande när man avgör de värnpliktigas krigstida placering i olika uppgifter, inklusive prickskytteverksamheten.

 

Helsingfors den 11 februari 2015

Försvarsminister Carl Haglund

Tillbaka till rubrikerna