Sök

Skriftliga spörsmål

20.08.13 10:30

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Anssi Joutsenlahtis /saf skriftliga spörsmål SS 674/2013 rd

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 674/2013 rd undertecknat av riksdagsledamot Anssi Joutsenlahti /saf:

Vad har regeringen för avsikt att göra för att medborgarnas försvarsvilja och därigenom försvarsförmågan samt den respekt som visas veteranerna vid deras festevenemang ska kunna behållas också i fortsättningen i och med högtidliga militärmusikkårsuppträdanden, och så att det inte blir allt högre kostnader i och med större musikkårer i stället för de avsedda inbesparingarna och är det inte klokare att återkalla alla nedläggningar av musikkårerna?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmaktsreformen innebär en omfattande förnyelse av verksamhet och struktur, vars konsekvenser drabbar hela organisationen och hela landet. Tryggandet av försvarsmaktens verksamhetsbetingelser och upprätthållandet av försvarsförmågan förutsätter att prestationsförmågan under krigstid och strukturen under fredstid motsvarar uppgifter och resurser. Försvarsmakten har utarbetat en lösningsmodell som grundar sig på att en handlingskraftig försvarsmakt ska kunna bevaras. Militärmusikbranschen utvecklas som en del av försvarsmaktsreformen. I fråga om militärmusiken innebär detta att militärmusikkårerna koncentreras till färre musikkårer som är större än dagens för att användningen av dem ska kunna optimeras, funktionaliteten utvecklas och bestående kostnadsinbesparingar åstadkommas. Det att starkare helheter utformas av musikkårerna möjliggör en kostnadseffektiv verksamhet för dem och att utvecklandet av dem kan fortgå. Musikkårerna placeras på sådana orter som är centrala med tanke på verksamheten som helhet, och utgående från vilka det är möjligt att sköta regionala och lokala tjänster till rimliga kostnader.

I den lösningsmodell som försvarsmakten har utarbetat läggs sju av de nuvarande militärmusikkårerna ned vid utgången av år 2013 och Militärmusikskolan vid utgången av år 2014. Största delen av de lokaler som används av de musikkårer som ska läggas ned är i mycket dåligt skick och skulle förutsätta betydande reparationsåtgärder. Genom att försvarsmakten avstår från dessa fastigheter förutsätts den inte betala kostnaderna för att reparera byggnaderna. Efter ändringen har försvarsmakten i den nya strukturen fem militärmusikkårer, som är större än de nuvarande, och en beväringsmusikkår. Genom ändringen säkerställs att musikkårernas verksamhet har en tillräcklig regional täckning samt tryggas verksamhetsbetingelserna för försvarsmaktens representationsmusikkår och beväringsmusikkår. I och med reformen får musikkårerna adekvata verksamhetslokaler, vilket gör att utgifterna för lokalerna i det närmaste kvarstår på nuvarande nivå. De inbesparingar som omorganiseringen av militärmusikkårerna medför börjar realiseras planenligt under år 2014. De eventuella kostnader som orsakas av omorganiseringen har beaktats som en del av den totala sparplanen.

Lösningsmodellen för försvarsmaktsreformen är en grundligt övervägd helhet. Utvecklandet av militärmusikverksamheten och de inbesparingar som ingår i detta är en del av denna helhet. I militärmusiken kommer inverkan på försvarsarbetet att accentueras mera än tidigare. Större musikkårer och adekvata verksamhetslokaler garanterar musikkårernas funktion, möjligheterna att dela upp dem i mindre ensembler och ett mångsidigare musikprogram som betjänar försvarsarbetets behov. Underskottet i verksamheten i fråga om de militärmusikkårer som läggs ned kan inte fullt ut täckas kvantitativt. I och med ändringen betonas därmed mera än tidigare planeringen och prioriteringen av verksamheten och ett tätare samarbete med andra aktörer, såsom de frivilliga försvarsmusikkårerna. Personligen har jag varit närvarande vid ett veteranevenemang som var både högtidligt och festligt och där en reservistmusikkår på ett förtjänstfullt sätt svarade för militärmusiken. Jag anser att dessa musikkårer har resurser som kunde utnyttjas bättre än i dagens läge. I sin helhet blir militärmusikkårernas möjligheter att erbjuda mångsidiga kulturtjänster inom musiken bättre inom hela Finlands territorium trots att nätverket av musikkårer glesnar.

Helsingfors den 20 augusti 2013

Försvarsminister Carl Haglund


Tillbaka till rubrikerna