Sök

Skriftliga spörsmål

12.03.12 13:44

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Anne Louhelainens /saf skriftliga spörsmål SS 73/2012

Till riksdagens talman
 
I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 73/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Anne Louhelainen /saf:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta vad gäller ödet för Tavastlands regementes skjutövningsbana, ifall man beslutar lägga ner den tavastländska garnisonen i Hennala och hur har regeringen för avsikt att försäkra sig om att den utrustning och det material som generellt frigörs från armén inte förstörs eller säljs till utlandet, utan att den kan ställas till reservisternas etc. förfogande?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Försvarsmaktsreformen innebär en omfattande förnyelse av verksamhet och struktur, vars konsekvenser märks i hela landet. Försvarsmakten har utarbetat en lösningsmodell, som grundar sig på att en handlingskraftig försvarsmakt ska kunna bevaras. Den 15 februari 2012 gav försvarsministeriet försvarsmakten ett styrdokument som gäller planering och genomförande av reformen. I enlighet med förpliktelserna i detta dokument reder försvarsmakten ut vilka konsekvenser försvarsmaktsreformen har för regionerna. Utredningarna innehåller funktionella och ekonomiska konsekvenser, personalkonsekvenser och andra konsekvenser. Verksamhetslokalerna och övrig infrastruktur ingår också i dessa utredningar. Utredningsarbetet görs med iakttagande av lagen om utveckling av regionerna (1651/2009) samt lagen om behörighet vid placering av statliga enheter och funktioner (362/2002). Vid planeringen och genomförandet av reformen kommer de kommuner och regioner som är föremål för förändringen att höras samt förhandlingar att föras med kommunernas och landskapens förbund. Genom detta försöker man förutse och beakta möjligheterna att minska de olägenheter som uppkommer i regionerna. Försvarsministeriet svarar för behandlingen av reformen i koordineringsgruppen för regionalisering och även för förhandlingar med arbets- och näringsministeriet.

Den fortsatta användningen av Hälvälä, liksom också av andra skjut- och övningsområden samt skjutbanor, reds ut under våren då den fortsatta planeringen av försvarsmaktsreformen framskrider. Vid den fortsatta planeringen bedömer försvarsmakten det totala behovet av övningsområden med tanke på försvarsmaktens behov under fredstid samt när försvarsberedskapen höjs. Utöver detta utreds också kostnaderna för att rengöra övnings- och skjutområdena.

Vad gäller att utmönstra material följs vid försvarsmakten Huvudstabens administrativa föreskrift, där förfaringssätten för utmönstring och avskrivning av material samt hantering av material med musealt värde fastställs. Utmönstring, avskrivning i bokföringen och efterbehandling är åtgärder som sammanhänger med att materialets livstid tar slut, dvs. man avstår från materialet. Dessa åtgärder sammanhänger med att man avstår från prestationsförmåga eller en delfaktor i den som en del av processen att bygga upp och upprätthålla prestationsförmågan. Utmönstringen av material föregås alltid av ett beslut om att avstå från materialet. Försvarsministeriet föredrar ett beslut om utmönstring av material för statsrådet när värdet på den lösa egendom som man ska avstå ifrån är över en miljon euro eller avståendet annars måste anses betydande. I andra fall fattar Försvarsmaktens krigsekonomichef, kommendören för en försvarsgren eller kommendören för ett truppförband beslut om detta inom ramarna för sina rättigheter att fatta avgörande enligt den administrativa föreskriften.

I framställningen om att material ska utmönstras ingår en plan för efterbehandling. Ifall det anses att det material som ska utmönstras ännu kan användas, styrs materialet i fråga till de butiker som Millog Oy upprätthåller eller till auktioner som ordnas särskilt. Reservistorganisationer, föreningar och enskilda reservister kan köpa det material de behöver i dessa butiker eller vid auktionerna. Försvarsmakten stöder reservistorganisationerna materiellt via den övningsverksamhet som Försvarsutbildningsföreningen bedriver.

Lösningsmodellen för försvarsmaktsreformen är en av försvarsmakten noggrant övervägd helhet. På basis av den bedömning som görs i nuläget kommer reformen inte att öka utmönstringen och förstörandet av material i någon betydande grad. Den utrustning och det material som frigörs vid de truppförband som ska dras in kommer att inriktas på de krigstida truppsammansättningarna samt på utbildningen i fredstid i övriga truppförband.

Helsingfors den 12 mars 2012

Försvarsminister Stefan Wallin


Tillbaka till rubrikerna