Sök

2020

07.10.20 12:02

Finlands försvarslösning bygger på allmän värnplikt

Höstsäsongens arbete i den parlamentariska kommitté som utreder utvecklandet av den allmänna värnplikten och fullgörandet av skyldigheten att försvara landet inleddes den 18 september 2020. Under hösten går man igenom styrkor och svagheter i nuläget samt preliminära utvecklingsbehov. Målet är att kommittén vid årsskiftet ska ha en uppfattning om de utvecklingsområden som man ytterligare ska utvärdera under våren 2021.

Kommittén har till uppgift att utreda utvecklandet av värnplikten och den frivilliga militärtjänsten för kvinnor samt utnyttjandet av civiltjänsten och den kompetens som förvärvats under civiltjänstgöringstiden. I arbetet undersöks möjligheten att komplettera militärtjänsten med en medborgartjänst och kartläggs metoder för att öka medvetenheten om skyldigheten att försvara landet och den övergripande säkerheten.

 ”Den allmänna värnplikten ligger till grund för Finlands försvarslösning. Avsikten är inte att i kommittéarbetet inleda en diskussion om behovet av värnpliktssystemet, utan att se över systemet inom ramarna för tillsättningsbeslutet", konstaterar ordförande, riksdagsledamot Ilkka Kanerva.

Kommitténs mandattid är 5.3.2020–31.10.2021. Närmare information om kommittéarbetet finns på försvarsministeriets webbplats:

https://www.defmin.fi/sv/aktuellt/parlamentarisk_kommitte_och_varnplikten#a3f7c35f

Ytterligare information

Ytterligare information ges av ordförande för kommittén, riksdagsledamot Ilkka Kanerva. Intervjuförfrågningar: julius.vierula@eduskunta.fi eller tfn 050 470 5173.

 


Tillbaka till rubrikerna