Sök

2018

06.09.18 14:10

Statsrådet beslutade om försäljning av ammunition till Estland

Statsrådet har den 6 september 2018 godkänt försvarsministerns framställning om att försvarsministeriet ska få sälja ett parti på 155 mm:s ammunition för fältartilleriet till Estlands försvarsministerium.  Det totala skattefria värdet av upphandlingen är cirka 8,5 miljoner euro.

Det är fråga om en affär mellan myndigheter, som grundar sig på en begäran från Estland. Av skäl som beror på köparens finansiering och leveranstider sker leveransen från finska försvarsmaktens lager.  Försäljningen utgör ingen olägenhet för den finska ammunitionsberedskapen.

Försäljningskontraktet undertecknas av ländernas försvarsmakter under den närmaste framtiden. På begäran av köparen Estland är detaljerna i kontraktet, såsom ammunitionens mängd och kvalitet, inte offentliga.

Försäljningen sammanhänger med ländernas samarbete inom fältartillerisektorn. Under sommaren 2018 har Estland offentliggjort ett köp av begagnade pansarhaubitsar K9 ”Thunder” från Sydkorea. Finland beslutade om motsvarande upphandling våren 2017.

Den ursprungliga tillverkaren av ammunitionen är huvudsakligen Nammo Lapua Oy, som är en central leverantör av artilleriammunition till finska försvarsmakten.

Affären gör det möjligt att låta ammunitionen i den finska försvarsmaktens lager cirkulera och därmed förlängs livscykeln för den lagrade ammunitionen.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av regeringsrådet Jouko Tuloisela tfn 0295 140 412 och vid Försvarsmaktens logistikverk av försäljningschef Jari Kokkola, tfn 0299800 (försvarsmaktens växel).



Tillbaka till rubrikerna