Sök

2018

08.03.18 13:45

Propositionen om en ny personuppgiftslag för Försvarsmakten har överlämnats till riksdagen

Statsrådet överlämnade i dag till riksdagen regeringens proposition med förslag till lag om behandlingen av personuppgifter inom försvarsmakten och till vissa lagar som har samband med den.

I propositionen föreslås att det ska stiftas en ny lag om behandlingen av personuppgifter inom försvarsmakten och att i lagen ska tas in alla bestämmelser som gäller behandlingen av personuppgifter inom försvarsmakten. I och med ändringen kommer de dataskyddsbestämmelser som gäller försvarsmakten till sin uppbyggnad att motsvara bl.a. lagstiftningen om behandlingen av personuppgifter inom polisen, Gränsbevakningsväsendet och Tullen. Utöver att till den nya lagen ska flyttas över gällande bestämmelser från försvarsförvaltningens andra lagar, ska i den tas in en helt ny helhet som gäller behandling av personuppgifter i anknytning till militär underrättelseverksamhet.

Förslaget sammanhänger med totalrevideringen av den finska dataskyddslagsstiftningen som ska göras på grund av Europeiska unionens dataskyddspaket. I dataskyddspaketet ingår en allmän dataskyddsförordning och ett direktiv om dataskydd vid brottmål, vilka avläts våren 2016 och börjar tillämpas i maj 2018.

Det främsta målet med det som föreslås nu är att säkerställa att om skyddet för personuppgifter inom försvarsmakten föreskrivs på det sätt som 10 § i grundlagen förutsätter också efter totalrevideringen av dataskyddslagstiftningen. Syftet är att samtidigt förenhetliga och modernisera gällande specialbestämmelser som nu är utspridda över flera lagar. Ett ytterligare mål är att bestämmelserna i den mån det är möjligt ska ändras till en mera flexibel form genom att onödigt detaljerade formuleringar minskas.

I förslaget ingår, utöver en ny personuppgiftslag för försvarsmakten, utkast till lagar om ändring av värnpliktslagen, lagen om militär krishantering, lagen om försvarsmakten, territorialövervakningslagen, lagen om militär disciplin och brottsbekämpning inom försvarsmakten, lagen om frivilligt försvar, säkerhetsutredningslagen samt lagen om hälsovården inom försvarsmakten.

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 6 maj 2018.

Ytterligare information ger regeringssekreterare Perttu Wasenius, tfn 0295 140 603.


Tillbaka till rubrikerna