Sök

2018

23.10.18 13:59

Projektet Flottilj 2020 framskrider mot byggnadsfasen

Försvarsminister Jussi Niinistö har den 22 oktober 2018 gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att ingå en avsiktsförklaring med Rauma Marine Constructions (RMC) Oy om de huvudprinciper och förutsättningar som sammanhänger med byggandet av fyra korvetter i Flottilj 2020.

Principerna och villkoren har förhandlats fram mellan RMC och Logistikverket och de gäller bl.a. priset på fartygen, finansieringstidtabellen, ansvarsfördelningen och riskhanteringen mellan avtalsparterna. Den enighet som uppnåtts gör det möjligt att slutföra byggnadsavtalet för fartygen. Målet är att byggnadsavtalet ska ingås under de första månaderna av 2019.

Byggavtalet omfattar byggandet av sjöfartsdugliga fartyg, vilket innehåller fartygens maskineri, navigeringssystem och annan utrustning. Stridssystemet och vapnen upphandlas separat.

Värdet av byggavtalet kommer att vara cirka hälften av det totala priset på 1,2 miljarder euro för projektet Flottilj 2020.


Den slutliga anbudsbegäran för stridssystemet sänds under hösten

En preliminär anbudsbegäran gällande ett stridssystem till fartygen i Flottilj 2020 sändes sommaren 2017 till tre leverantörskandidater: tyska Atlas Elektronik GmbH, kanadensiska Lockheed Martin Canada Inc och svenska Saab Ab. Stridssystemet består av vapen, sensorer, ledningssystem och av integreringen av dem i fartygen. Avtalet om stridssystemet försöker man ingå samtidigt med skeppsbyggnadsavtalet.

Ytterligare upplysningar ges av informationschef Eemeli Peltonen vid försvarsministeriet, tfn 0295 140 125.


Tillbaka till rubrikerna