Sök

2018

03.09.18 09:19

Navigerings- och identifieringssystemen för militärtransportplanen C295M uppdateras

Försvarsminister Jussi Niinistö har gett Försvarsmakten fullmakt att ingå ett upphandlingskontrakt om modifiering av navigerings- och identifieringssystemen för transportflygplanen C295M med flygplanens tillverkare Airbus Defence and Space S.A.U.

Genom modifieringen uppfylls kraven i EU-kommissionens genomförandeförordningar, vilka utgör grund för de europeiska kontroll- och övervakningssystemen för luftrummet som förnyas just nu. Kraven förutsätter betydande ändringar i flygplanens kontakt-, navigerings- och identifieringssystem. Vid modifieringen uppdateras dessutom flygplanens system som anknyter till flygsäkerheten.

Upphandlingen anknyter till upprätthållandet av Försvarsmaktens luftförsvar. Det totala värdet av upphandlingen är cirka 4,2 miljoner euro, och leveranserna är planerade till åren 2018 – 2020.

Spansktillverkade C-295M är Finska flygvapnets största flygplan. Finland har tre sådana i användning. Planen används bl.a. för Försvarsmaktens material- och persontransporter inom landet och utomlands och de har bl.a. understött krishanteringsstyrkornas verksamhet. Flygplanen levererades 2007 och 2011.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av Tommi Nordberg, specialsakkunnig, tfn 0295 140 419 och vid Försvarsmaktens logistikverk av Antti Siukola, informatör, tfn 0299 800 (växel).


Tillbaka till rubrikerna