Sök

2018

06.07.18 09:00

Marinen får ett nytt ytavvärjningsrobotsystem

Försvarsminister Jussi Niinistö har den 5 juli 2018 gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att ingå ett avtal om upphandling av systemet Ytavvärjningsrobot 2020 (PTO2020).

Det nya systemet ersätter det nuvarande sjömålsrobotsystemet MTO-85 M som når slutet av sin livscykel på 2020-talet. De nya PTO2020-robotarna installeras i fartyg i Hamina-klassen, i fartyg som upphandlas inom ramen för Flottilj 2020 samt i fordonschassier. Det nya systemets planerade livscykel går ut på 2050-talet.

På basis av en konkurrensutsättning har man beslutat att anskaffa det israeliska robotsystemet Gabriel. I upphandlingsprocessen deltog systemen NSM (Kongsberg, Norge), EXOCET (MBDA, Frankrike), Harpoon (Boeing, Förenta staterna), RBS15 (SAAB, Sverige) och Gabriel (Israel Aerospace Industries, Israel).

De viktigaste urvalskriterierna i upphandlingen var systemets kapacitet, anskaffningskostnaderna och livscykelkostnaderna. Detaljerna kring kapaciteten hos det system som ska anskaffas eller upphandlingens omfattning offentliggörs inte.

Upphandlingen omfattar avfyrningsenheter, ytavvärjningsrobotar, simulatorer, testanordningar, reservdelar och utbildning. Leveranserna sker åren 2019–2025.

Upphandlingens värde utan mervärdesskatt är 162 miljoner euro och i det ingår en option på 193 miljoner euro. Om eventuell inlösen av optionen beslutas separat.

Ytavvärjningsrobot 2020 är en viktig del av försvarsmaktens militära förmåga. Därför kommer underhållsförmågan med anknytning till systemet att finnas i Finland. I upphandlingen ses det till att försörjningsberedskapen tryggas under systemets hela livscykel. Upphandlingens sysselsättande verkan i Finland beräknas uppgå till cirka 179 årsverken under 2022–2050.

Med ytavvärjning avses eldgivning mot fiendens ytfartyg. Ytavvärjningsrobotar har lång räckvidd och kan även användas mot landmål. Marinens ytavvärjningsförmåga består av roboteldgivning, sjöminering samt artilleriets och kustrobotarnas eldgivning. Med det nya ytavvärjningsrobotsystemet skapas en spärr och ett hot för motståndaren. Dessutom stärks Finlands förmåga att även i framtiden svara på hot på det moderna stridsfältet som ständigt utvecklas.

Ytterligare information:

Pauli Korhonen, ingenjörkommendörkapten, Försvarsmaktens logistikverk, tfn 0299 800 (växel)
Veli-Petteri Valkamo, kommodor, Marinstaben, tfn 0299 800 (växel)
Tarja Jaakkola, regeringsråd, försvarsministeriet, tfn 0295 140 410


Tillbaka till rubrikerna