Sök

2018

22.08.18 14:52

Kraven på det nya nordiska uniformssystemet har skickats till de leverantörer som klarade för-kvalificeringen

Kraven på det nya nordiska uniformssystemet har skickats till de leverantörer som klarade för-kvalificeringen. I mitten av september ska anbuden vara inlämnade, inklusive ett fullt uppsytt provsystem.

De fyra nordiska länderna har olika erfarenheter och traditioner kring försvarsmateriel, men nu finns ett dokument framtaget med gemensamma krav på ett nytt uniformssystem. Ett omfattande  arbete har resulterat i gemensamma funktionella krav och där det endast är ytterplaggens kamouflage-mönster som skiljer.

Grunden är brukarnas krav från de fyra länderna. Brukargrupper har jobbat fram ett kravdokument som både tekniker och brukare enats om. Men det har inte varit en rak väg. Bara en sådan sak som klimatzoner. Länderna har lite olika krav på vad uniformen ska klara. Det har man löst genom ett system som kan användas i olika konfigurationer för att klara olika klimatzoner; europeiska, subarktisk, djungel och öken.

Leverantörerna kommer att få möjlighet att lära känna den materiel som gränsar till uniformssystemet, för att de ska se hur allt ska passa ihop. Skor ingår inte i upphandlingen, inte heller utrustning för händer och huvud.

Leverantörerna ska komma in med ett provsystem hösten 2018. Då görs en första utvärdering. Efter det kommer projektet att genomföra förhandlingar och väljer sedan ett mindre antal leverantörer som går vidare till det stora brukartestet.

Projektets hemsida är: www.nordefco.org/commonuniform

Ytterligare upplysningar om upphandlingen ges vid försvarsministeriet av Sanna Laaksonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 417; vid Försvarsmaktens logistikverk av Jaana Pihlaja, projektledare, 0299 578351.


Tillbaka till rubrikerna