Sök

2018

01.02.18 10:00

Försvarsministern fattade beslut om upphandling av övningsammunition för tungt raketartillerisystem Multiple Launch Rocket System (MLRS)

Försvarsminister Jussi Niinistö har den 29 januari 2018 gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att ingå ett upphandlingskontrakt med Förenta staternas regering om upphandling av övningsammunition. Upphandlingen omfattar upphandling av övningsammunition och ett tekniskt informationspaket om den. Övningsammunitionen tillverkas av Lockheed Martin i USA.

Raketen LCRRPR (Low Cost Reduced Range Practice Rocket) är övningsammunition som ska skjutas med tungt raketartilleri. Övningsammunitionen finns i en raketkassett, som är allmänt standardiserad för att användas med tungt raketartilleri (MLRS och HIMARS). Med upphandlingen säkerställs att utbildningen kan fortgå och att övningarna är ändamålsenliga. Upphandlingen är en gemensam upphandling med Förenta staterna, där Finland upphandlar ammunition som har godkänts för användning och är i produktion på annat håll. LCRRPR-ammunitionen och det tunga raketartillerisystemet tillverkas av samma företag (Lockheed Martin, USA).

Upphandlingen ingår i den helhet som utvecklandet av Försvarsmaktens gemensamma stridssystem utgör. Det totala värdet av upphandlingen av övningsammunition är cirka 6,2 miljoner euro. Leveranserna av övningsammunition sker under år 2019.

Ytterligare upplysningar:

Jouko Tuloisela, regeringsråd, försvarsministeriet, tfn 0295 140 412 och artilleriinspektören, överste Pasi Pasivirta vid Arméstaben, tfn 0299 800 (Försvarsmaktens växel).


Tillbaka till rubrikerna