Sök

2018

24.02.18 15:13

Försvarsminister Niinistö talade på 100-årsjubileet till minnet av jägarnas hemkomst

Försvarsminister Niinistö talade på 100-årsjubileet till minnet av jägarnas hemkomst

Den 24 februari 2018 höll försvarsminister Jussi Niinistö ett festtal i Vasa vid 100-årsjubileet till minnet av jägarnas hemkomst. Ministern konstaterade att jägarrörelsen var en hjältesaga utan like och att jägarna hade stor betydelse som förkämpar för ett självständigt Finland. I sitt tal tog Niinistö upp jägarutbildningens olika skeden och de svåra förhållanden som utbildningen måste utföras i.


Tack vare den krävande utbildningen visste jägarna genast när de återvände till Finland vad krigföring innebar, och med sin kompetens, erfarenhet och motivation utgjorde de en alldeles enastående förstärkning till regeringens trupper, sade ministern. ”Jägarna hade förberett sig på frihetskamp mot ryska ockupanter, men utöver detta stod de också inför inbördeskrig, en kamp mot de landsmän som gjort uppror”, preciserade ministern.


Jägarna ledde sina trupper på ett sätt som engagerade de egna och skapade fruktan hos motståndarna. Jägarnas ointresse inför sitt eget öde ledde till stora resultat, men det hade också sitt pris – ungefär var tionde av de jägare som återvände till Finland stupade i frihetskriget och var femte skadades, påpekade Niinistö.


Ministern avslutade sitt tal med att begrunda det mångsidiga arvet efter jägarna: ”De ledde de finska trupperna genom en räcka av finländska frihetskamper, som sträckte sig ända från 1918 till vinter- och fortsättningskriget. Arvet efter jägarna är att tro på sin sak, tro på frihet. I sitt testamente till Finlands unga 1975 – i en tid då Finland kämpade mot såväl externt som internt tryck, den här gången av andlig art – ville jägarna efterlämna ett arv med tillförsikt inför Finlands framtid, en tro på att detta är befogat också när allt ser hopplöst ut samt vilja och mod att i alla lägen kämpa för dessa mål.”


Försvarsministerns tal kan läsas i sin helhet på finska på adressen www.defmin.fi/puheet


Tillbaka till rubrikerna