Sök

2018

28.01.18 14:15

Försvarsminister Niinistö i Laihela

Niinisto_JussiFörsvarsminister Jussi Niinistö höll festtalet vid Januarisöndagens fest i Laihela den 28 januari 2018. I sitt tal behandlade minister Niinistö begynnelseskedena av verksamheten vid Södra Österbottens skyddskår samt händelserna den sista söndagen i januari för hundra år sedan, då avväpningen av de ryska trupperna började.

Enligt ministern var skyddskårsverksamheten mest aktiv just i Österbotten, i synnerhet i Södra Österbotten. Skyddskåristerna i det finskspråkiga Södra Österbotten var cirka 3750 vid årsskiftet 1917/1918 - i Laihela var de cirka 200. "Under några dygn för exakt hundra år sedan hade de sydösterbottniska skyddskårerna med sin verksamhet skapat förutsättningar för en laglig regering att vara verksam och för fortsatta insatser, och försäkrat sig om ett livsdugligt stödområde", konstaterade Niinistö.

Ministern avslutade sitt tal med att fundera krig hur händelserna år 1918 borde benämnas. Enligt Niinistö var det för sydösterbottningarna i första hand fråga om ett frihetskrig. "Landskapets frihetskrigare, som vi i dag minns här i de trakter där vår frihets vagga stod, upplevde för hundra år sedan att de marscherade ut i ett sådant, å andra sidan fick kriget i senare faser också karaktären av medborgar- och inbördeskrig, när lavinen söderut började", preciserade Niinistö.


Tillbaka till rubrikerna