Sök

2018

27.06.18 09:04

Försvarsminister Niinistö åker till London

Försvarsminister Jussi Niinistö deltar den 28 juni 2018 i en presskonferens om att den av Storbritannien ledda styrkan Joint Expeditionary Force (JEF) har nått full aktionsberedskap samt i en tillställning för undertecknande av ett samförståndsavtal (CMOU). Samförståndsavtalet undertecknas av JEF-ländernas försvarsministrar. I styrkan ingår för närvarande Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige.

Målet med det samarbete som byggs upp runt JEF-styrkan är att stödja utvecklandet och upprätthållandet av den militära beredskapen hos de länder som deltar i samarbetet. Finlands deltagande bygger på behovet att utveckla försvarsmaktens kapaciteter och samoperationsförmåga.  Deltagandet fördjupar också försvarssamarbetet mellan Finland och Storbritannien och de andra deltagande länderna.
Riktlinjerna för Finlands deltagande i verksamheten i styrkan Joint Expeditionary Force (JEF) har fastställts av republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

I London har försvarsminister Niinistö dessutom ett bilateralt möte med Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson. Ministrarna diskuterar aktuella försvarspolitiska frågor samt säkerhetssituationen i närområdet.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av Mika Varvikko, specialsakkunnig, tfn 0295 140316 och i anknytning till kommunikationen om tillställningarna av Kristian Vakkuri, specialsakkunnig, tfn 0295 140123.


Tillbaka till rubrikerna