Sök

2018

06.03.18 10:52

Försvarsmakten ingår avtal om tilläggsupphandling och underhåll av simuleringssystemet KASI

Försvarsminister Jussi Niinistö har bemyndigat Försvarsmaktens logistikverk att med svenska Saab AB, Training & Simulation, ingå ett avtal om upphandling av ett system för simulatorassisterad dubbelsidig strid (KASI) för två (2) truppförbandsserier.

KASI är en ny utbildningsmiljö för simulering av strider och systemet möjliggör en verklighetstrogen övning i stridsfältsförhållanden.

Armén har använt det simulatorassisterade systemet för sidig strid sedan 2005. Systemet kan användas vid arméns utbildningar i stridsövningar mellan förstärkta kompanier. Med en kombination av det nya och det gamla KASI -systemet kan man arrangera instrumenterade övningar med totalt ca 2 400 deltagare.

Det totala värdet av upphandlingen är ca 6,49 miljoner euro (mervärdesskatt 24 %). Tilläggsupphandlingen av KASI-systemet hör samman med ett utvecklingsprogram för underhåll av utbildningssimulatorer för materiel som är gemensam för alla och ingår i försvarsmaktens utvecklingsprogram för logistiken. Beredningen av upphandlings- och underhållsavtalen inleddes 2017.

I Finland är sysselsättningseffekten av underhålls- och upphandlingsavtalen ungefär sex årsverken.

Ytterligare information:

Upphandlingsbeslutet: Jouko Tuloisela, regeringsråd, försvarsministeriet, tfn 0295 140 412

Tekniska frågor:
Mika Kärsämä, kapten, Markstridsskolan, tfn 0299 462 801 och
Mikko Kivi, DI, Försvarsmaktens logistikverk (Systemcentret ), tfn 0299 578 454.


Tillbaka till rubrikerna