Sök

2018

07.06.18 12:30

Finlands export av försvarsmateriel år 2017 koncentrerades till Europa

Försvarsministeriet beviljade år 2017 totalt 256 tillstånd till permanent export av försvarsmateriel. Över hälften av de beviljade tillstånden gällde Europa. Tillstånd till permanent export beviljades räknat i eurobelopp mest för patrullbåtar, skyddsmaterial och system till luftfartyg, såsom radarkomponenter. Utöver dessa beviljades flera tillstånd för tillfällig utförsel av försvarsmateriel för service- och reparationsåtgärder samt i demonstrations- och testningssyfte.

Också över hälften av den realiserade försvarsmaterielexporten gick till Europa.  I fråga om enskilda länder var de viktigaste exportdestinationerna Polen, Sverige och Turkiet.  De mest betydande exportprodukterna var komponenter till fordon och luftfartyg.

Tillståndsprövningen grundar sig alltid på en helhetsbedömning av enskilda fall. Finland följer de exportvillkor som ställs i Vapenhandelsavtalet och Europeiska unionens råds gemensamma ståndpunkt om principerna för tillståndsprövning. Tillståndsansökningarna behandlas i en förvaltningsövergripande exportarbetsgrupp, där utrikesministeriet svarar för den utrikes- och säkerhetspolitiska bedömningen.

Årsrapporten för exporten av försvarsmateriel 2017 (på finska) finns i sin helhet på  försvarsministeriets webbplats på adressen http://www.defmin.fi/files/4279/PLM_Vientivalvontaraportti_2017.pdf

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av Riikka Pitkänen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 140 421.


Tillbaka till rubrikerna