Sök

2018

05.03.18 08:55

Begäran om utlåtande: Personer med dubbelt medborgarskap kan i framtiden inte utnämnas till försvarsförvaltningens militära tjänster

Ett utkast till regeringens proposition om ändring av 37 § i lagen om försvarsmakten och av 16 § i lagen om Försvarshögskolan har beretts vid försvarsministeriet.

I propositionen föreslås att lagen om försvarsmakten ska ändras så att endast personer med enkelt medborgarskap i Finland kan utnämnas till militära tjänster. Ändringen av lagen om Försvarshögskolan innebär att en person som väljs till en officerstjänst endast får ha finskt medborgarskap.

I båda förslagen ingår möjligheten att bevilja dispens. I förslaget ingår övergångsbestämmelser för personer som utnämnts till militär tjänst, som antagits till studier som leder till en officerstjänst, som studerar eller avlagt dessa studier och som har dubbelt medborgarskap när lagen träder i kraft.

Försvarsministeriet ber om utlåtanden angående propositionsutkastet om dubbelt medborgarskap i försvarsförvaltningens tjänster. Förslaget har behandlats av försvarsförvaltningens personalpolitiska samarbetsorgan den 23 maj 2017.

Försvarsministeriet har berett lagstiftningsprojektet i nära samarbete med inrikesministeriets motsvarande projekt om gränsbevakningsväsendet.

Ytterligare upplysningar: Jenni Herrala, äldre regeringssekreterare, tfn 0295 140 072, och Tuomas Hyvärinen, regeringssekreterare, tfn 0295 140 233


Tillbaka till rubrikerna