Sök

2018

03.07.18 11:25

Arbetsgruppen som utrett utveckling av det frivilliga försvaret överlämnade sitt betänkande till försvarsminister Niinistö

Arbetsgruppen hade i uppgift att ta fram förslag till ändring av lagstiftning som den redan tidigare framtagna utvecklingsmodellen för den frivilliga försvarsutbildningen kräver. Arbetsgruppen har haft som mål att öka effektiviteten och resultatinriktningen i det frivilliga försvaret. De andra utvecklingsmål som kommit fram i det tidigare utredningsarbetet, som effektiviserad användning av frivilliga inom försvarsmaktens handräckning, ska behandlas inom ett separat projekt senare.

I betänkandet föreslås ändringar i lagstiftningen som gäller frivilligt försvar. Syftet med förslagen är att fastställa att militär utbildning endast ordnas av försvarsmakten och precisera innehållet i utbildningen för att främja den militära förmågan som Försvarsutbildningsföreningen ger som offentlig förvaltningsuppgift. Det ska också bli möjligt att ordna introduktionsutbildning som en ny offentlig förvaltningsuppgift.

Avsikten med ändringsförslagen är också att precisera innehållet i myndighetsstyrningen och myndighetstillsynen av den verksamhet Försvarsutbildningsföreningen ordnar som offentlig förvaltningsuppgift samt hur denna styrning och tillsyn fördelas mellan olika myndigheter. Preciseringar föreslås också i det stöd försvarsförvaltningens myndigheter ger Försvarsutbildningsföreningen och försvarsföreningar samt i Försvarsutbildningsföreningens möjligheter att ordna internationell utbildning.

Försvarsministeriet sänder betänkandet på remiss för tiden 3.7 - 20.8.2018. Begäran om utlåtande finns att få på lausuntopalvelu.fi. Yttrandena över betänkandet lämnas till försvarsministeriet genom denna tjänst. Översättningen blev inte färdig före remissbehandling. Om du behöver översättning på svenska, ta kontakt till Timo Tuurihalme.

Ytterligare information om betänkandet ger Antti Lehtisalo, arbetsgruppens vice ordförande, tfn 0295 140330 och Timo Tuurihalme, sekreterare, tfn 0295 140119.


Tillbaka till rubrikerna