Sök

2018

13.04.18 13:05

Arbetsgrupp börjar bereda lagstiftning som moderniserar den frivilliga försvarsutbildningen

Försvarsministeriet har den 13 april 2018 tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda förslag till bestämmelser om hur den frivilliga försvarsutbildningen kan utvecklas. Bakgrunden till detta är både målet i regeringsprogrammet att frivillig försvarsutbildning och självständiga åtgärder från reservisternas sida ska tryggas och skrivningen i Statsrådets försvarsredogörelse om att Försvarsutbildningsföreningen utvecklas och att det frivilliga försvarsarbetets roll stärks i lokalförsvaret och handräckningsärenden. Vid regeringens ramförhandlingar överenskoms att det frivilliga försvarsarbetet förnyas från och med 1.1.2020. Enligt regeringens beslut överförs 6,5 miljoner euro från den militära krishanteringens medel till utvecklingen av det frivilliga försvarsarbetet.  

Under år 2017 gjordes vid försvarsministeriet två utredningar av  en omorganisering av det frivilliga försvaret. En arbetsgrupp, som fick sitt arbete klart i december 2017, föreslog i sin slutrapport att den militära utbildning som ingår i den frivilliga försvarsutbildningen i framtiden är enbart försvarsmaktens verksamhet. Försvarsutbildningsföreningen skall också i fortsättningen ge utbildning som stöder militära färdigheter samt beredskaps- och säkerhetsutbildning.

Den arbetsgrupp som nu har tillsatts har mandatperiod 12 april – 30 juni 2018.  Ordförande för arbetsgruppen är lagstiftningsdirektör Hanna Nordström vid försvarsministeriet. Målet är att förnya och förtydliga lagstiftningen utgående från de utredningar som gjorts.

Työryhmän asettamispäätös_Vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lainsäädännön tarkistaminen (pdf) (106 KB)  (på finska)

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, tfn 0295 140600, och Antti Lehtisalo, enhetschef, tfn 0295 140330.


Tillbaka till rubrikerna