Sök

2017

21.09.17 13:55

Genomslagskraften i försvarsmaktens internationella övningsverksamhet

Den internationella övningsverksamheten har i vid omfattning utvecklat försvarsmaktens truppers prestationsförmåga och beredskap i fråga om alla försvarsmaktens uppgifter.

I undersökningen som nu publiceras utvärderas den internationella övningsverksamhetens genomslagskraft och verkningar för försvarsmakten. När man överväger deltagande prioriteras de övningar som bäst utvecklar förmågan att prestera, förmågan att samverka och beredskapen hos försvarsmaktens trupper. Utvecklandet stöder i synnerhet försvarsmaktens huvuduppgift, att försvara Finland.

Med tanke på utvecklandet av prestationsförmågan har den internationella övningsverksamheten haft en betydande genomslagskraft vid utvecklandet av truppernas och systemens prestationsförmåga samt vid ibruktagandet av nya förmågor. Deltagandet i internationella övningar har gjort det möjligt att agera som en del av en större helhet samt att öva tillsammans med sådana förmågor som försvarsmakten inte har. Utifrån de erfarenheter som erhållits vid övningarna har försvarsmakten tagit i bruk nya verksamhetssätt, som har utvecklat trupper och system så att de är internationellt kompatibla.

Medverkan i internationella övningar har gjort det möjligt att mera flexibelt och snabbare än tidigare delta i bl.a. krishanteringsinsatser samt annat försvarssamarbete. Detta har också utvecklat beredskapen att ta emot och ge internationellt bistånd. Utifrån internationella övningar bildar sig också övriga staters vapenmakter en uppfattning om försvarsmaktens truppers förmåga och pålitlighet, vilket för sin del bygger upp försvarets trovärdighet.

Mest kostnadseffektivt är det att sträva efter att ordna internationella övningar i Finland och att låta andra staters väpnade styrkor delta i de nationella övningarna. Då kan försvarsmakten delta i övningarna med större sammansättningar av trupperna än för närvarande och effektivare utnyttja de andra staternas förmågor.

För att övningsverksamhetens genomslagskraft ska kunna säkerställas, krävs ett långsiktigt engagemang och utvecklande. Internationell övningsverksamhet under normala förhållanden skapar grunden för det samarbete som bedrivs i undantagsförhållanden eller i andra krissituationer och stöder också t.ex. mottagandet och givandet av militärt bistånd.

Mera information om den internationella övningsverksamheten:

Enhetschef Otto Saxén, enheten för internationellt försvarssamarbete, försvarsministeriet, tfn 0295 140 314, otto.saxen@defmin.fi


Tillbaka till rubrikerna