Sök

2017

13.09.17 12:40

Försvarsutbildningsföreningens ställning i det lokala försvaret och i handräckningsuppdrag utvecklas

Försvarsminister Jussi Niinistö tillsatte den 29 mars 2017 en arbetsgrupp som fick i uppdrag att reda ut olika alternativ gällande hur den frivilliga försvarsutbildningen kunde utvecklas.

Bakgrunden till arbetet är en skrivning i försvarsredogörelsen, enligt vilken försvarsviljan upprätthålls genom utbildning med hög kvalitet och genom att det frivilliga försvarsarbetet stöds. Målet är att stärka det frivilliga försvarets roll i det lokala försvaret samt i handräckningsuppdrag och att på detta sätt stärka försvarets verksamhetsbetingelser.

Som ett praktiskt uppdrag fastslogs i redogörelsen att Försvarsutbildningsföreningen utvecklas som en strategisk partner till försvarsmakten i enlighet med nordiska verksamhetsprinciper.

För närvarande har försvarsutbildningsföreningen en viktig uppgift i att utbilda försvarsmaktens reserv och bygga upp de krigstida truppernas förmåga. Vidare erbjuder försvarsutbildningsföreningen civil utbildning i beredskap inför vittomfattande säkerhetshot i samhället samt en möjlighet för kvinnor att delta i försvarsarbetet.

Utredningsgruppen granskar tre olika utvecklingsalternativ i sitt arbete. Försvarsutbildningsföreningen kunde utvecklas som en offentligrättslig förening med betoningen på praktiskt partnerskap. Det andra alternativet som granskas är att utveckla försvarsutbildningsföreningen genom att grunda en myndighet. Ett tredje alternativ är att utveckla försvarsutbildningsföreningen som en del av försvarsmakten. Av dessa förutsätter de två senare alternativen att en vittomfattande utredning av vad ändringen innebär görs.

Utredningsgruppen överlåter sitt förslag till försvarsministern den 30 september 2017. Före det har riksdagens försvarsutskott, republikens presidents kansli och försvarsutbildningsföreningens ledning informerats om saken.

Ytterligare information ges vid försvarsministeriet av ordföranden för utredningsgruppen, enhetschef Antti Lehtisalo, tfn 0295 140330.


Tillbaka till rubrikerna